Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
bylinky / foto: shutterstock

Bylinky, které by v kuchyni chybět neměly

Bylinka, zelený zázrak z přírody, který lidé využívají už mnoho let. Osvědčily se v lékařství i v kulinářství, kde při vaření dodávají připravovaným pokrmům chuť i své typické aroma. Které by rozhodně ve vaší kuchyni neměly chybět?

Petržel

Tuto bylinu nemusíme dlouze představovat, asi většina z nás ji minimálně v polévce již ochutnala. Věděli jste ale, že je skvělým zdrojem vitaminu K, který pomáhá tělu vytvářet proteiny podporující krevní srážlivost a také snižuje riziko osteoporózy? Hned máte o důvod víc použít hrst či dvě pro dochucení svých pokrmů. Skvěle se hodí do již zmíněných polévek, k dochucení těstovin, brambor i rýže a v neposlední řadě s ní uděláte i skvělé pesto.

Bylinky v kuchyni
Bylinky v kuchyni – Zdroj: Shutterstock.com

Bazalka

Když už je řeč o pestu, jaká bylina může být typičtější pro tuto pochutinu než bazalka? Je typickým základem nejen pro něj, ale rovněž pro salát Caprese, kde skvěle doplňuje rajčata a mozzarellu. S rajčaty ostatně skvěle funguje i v polévkách, omáčkách i při jejich sušení. Poslouží vám stejně jako petržel při nedostatku vitamínu K, ale můžete po ní sáhnout, i když vám zrovna schází vitamin C.

Rozmarýn

Výrazná bylina, která se skvěle hodí při přípravě masa, zejména ryb a jehněčího a jeho konzumací navíc můžete posílit svoji paměť, cévní prokrvení a pomůže vám také k lepšímu soustředění. Je chuťově velmi výrazný, a tak ho oproti jiným stačí menší množství. Skvěle slouží i při macerování v oleji, kterému propůjčí svou typickou vůni i chuť.

Bylinky pro zdraví i pro lepší chuť
Bylinky pro zdraví i pro lepší chuť – Zdroj: Shutterstock.com

Libeček

Jistě znáte nejmenované, nepříliš zdraví prospěšné, polévkové koření. Pokud máte jeho typickou chuť rádi, ale zároveň byste raději sáhli po zdravější alternativě, libeček bude tím pravým pro vás. Bylina, jejíž užívání pomáhá zlepšit krevní oběh a může fungovat jako rozpouštědlo močových kamenů, je někdy vyhledávána i pro své afrodiziakální vlastnosti.

Máta peprná

Nejčastěji skloňovaný poddruh máty, kterou najdete v bylinkářství i v kuchyni v hojném množství. Jako první určitě každého napadne její využití v čajích a bylinných směsích. Je také často součástí kosmetiky, například zubních past a mýdel. Benefitem máty jsou její protizánětlivé vlastnosti, pomáhá také zklidňovat žaludek i mysl a dokonce prý pozvedne uživateli náladu. Kromě párování s drinky a masem je máta skvěle využitelná i při přípravě dezertů.

 

Zdroje:

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/healthy-herbs-you-should-be-cooking-with/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/herbs#what-are-herbs

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/107-libecek-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

 

 

Bylinky, které by v kuchyni chybět neměly

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!