Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zápach potu / foto: shutterstock

Proč se potíme a jak je možné, že každý „voní“ jinak

Pocení patří k našemu každodennímu životu. Nikdo ho nemá příliš rád, ale potřebujeme ho, aby se naše tělo nepřehřívalo. Existuje spousta mýtů o potu a my podíváme na ty nejznámější z nich a řekneme si, kde je vlastně pravda.

Rozdíly mezi muži a ženami

Muži se potí více než ženy. Tuto zvýšenou výrobu potu má na svědomí mužský hormon testosteron. A nejenže muži vypotí zhruba o 70 ml potu za hodinu více než něžné pohlaví, ale jejich pot má i intenzivnější odér, protože mají v podpaží větší počet bakterií. To je i důvodem pro to, že dámské a pánské antiperspiranty mají odlišná složení. Antiperspiranty se snaží zabraňovat produkci potu tím, že zužují potní žlázku, a přebytečná voda se tak vstřebává zpět do organismu a vylučuje se z těla jinou cestou. Naopak deodoranty tělesný pach jen překrývají.

Pocení při sportu
Pocení při sportu – Zdroj: Shutterstock.com

Vaši vůni ovlivňují potraviny, které konzumujete

Pot je sám o sobě bez vůně. O nepříjemný zápach se postarají dva typy žláz, které pot produkují. Ekrinní žlázy se vyskytují po celém těle, ale naše čichové senzory je obvykle vůbec nezaznamenají. Naopak apokrinní žlázy začínající fungovat až během puberty a produkují pot obsahující bílkoviny a tuky. Jsou tedy domovem pro nejrůznější bakterie vyskytující se běžně na povrchu kůže, které se zde následně rozkládají. V tom důsledku vzniká právě onen nepříjemný tělesný pach. Ten může zvýraznit i vaše strava, zejména cibule, česnek, kari nebo ryby. Ale také nadměrná konzumace rajčat, alkoholu nebo kávy.

Nepříjemný zápach
Nepříjemný zápach – Zdroj: Shutterstock.com

Pot nás může varovat před nemocemi

Nadměrné pocení je velice nepříjemné a běžně se s ním potýká zhruba 3 až 4 % světové populace. Ovšem zvýšená míra potivosti může být také příznakem nemoci. Odborně se tomu říká hyperhidróza a člověk může vypotit až pětinásobek toho, co zdraví jedinci. Příčin bývá více, od obezity či špatně fungující štítné žlázy přes hypoglykemii až po nádorová onemocnění a další těžké choroby. V některých případech se může jednat o nežádoucí vedlejší účinek některých druhů antidepresiv nebo nedostatku vitaminu D.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 23/2019

Proč se potíme a jak je možné, že každý „voní“ jinak

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!