Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Petr Fiala v Bruselu / foto: shutterstock.com / Alexandros Michailidis

Pětikoalice získá zvolením generála Pavla na Hrad neomezenou moc

Letos uplyne tři čtvrtě století od takzvaného „Vítězného února“, tedy druhého měsíce roku 1948, kdy komunistický předák Klement Gottwald získal od prezidenta Beneše souhlas ke konání předčasných voleb, kde komunisté drtivě zvítězili. Máme se bát dnes něčeho podobného?

Co bude znamenat zvolení Petra Pavla do funkce prezidenta republiky?

Současná vládní pětikoalice (TOP09, ODS, KDU-ČSL, STAN a Piráti) má aktuálně většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu, drží Vládu České republiky a vládne i ve většině krajů. Prezident je tedy poslední chybějící dílek do mozaiky moci, který jí chybí. Pětikoalice už avizovala, že Petr (generál) Pavel je její kandidát, a v případě jeho zvolení jí zřejmě nebude nijak brzdit v její politice. Ustanou tedy věčné útoky na prezidenta republiky, na které jsme byli v posledních deseti letech zvyklí. Jenže těmito útoky, organizováním protestů proti Zemanovi i Babišovi se zabývala spousta lidí, někteří měli i slušné peníze z neziskových organizací, ve kterých pracovali. A tito lidé se budou muset něčím zabývat. Najednou nebudou mít žádného protivníka. Aby se starali o problémy obyčejného poslance Andreje Babiše, když byl osvobozen v kauze Čapí hnízdo, asi nemá moc smysl a k soustruhu se jim taky nebude chtít. Půjdou proto dál a zaměří se třeba na boj proti takzvaným dezinformacím. Možná, že to bude mít další neblahý vliv na cenzuru a svobodu slova. Co se týče zavlečení ČR do války, víme, že Pětikoalice používá daleko více útočná slova proti Rusku, nežli Andrej Babiš, který je navíc obchodník a válka obchodu se zemědělskými produkty rozhodně neprospěje. Generál byl naopak dlouholetým vojákem z povolání a pravděpodobnost další eskalace je zde rozhodně vyšší. Jenže válka není počítačová hra, to si spousta lidí neuvědomuje.

Co by naopak přineslo zvolení Andreje Babiše?

Je jasné, že by toho příliš nezmohl. Minimálně by ale na sebe poutal útoky a někdy až fanatickou nenávist jeho silnějších protivníků, kteří by neměli tolik prostoru utahovat šrouby jinde. Kdo navštívil setkání Babiše s voliči, ví, jak agresivně se chovali jeho odpůrci, kteří mu v jednom případě i násilím zabránili setkání s příznivci. Od takového chování je už jen krůček k polovojenským milicím, které páchaly zvěrstva v nacistickém Německu na civilním obyvatelstvu. Jelikož prezidentský úřad má u nás váhu, zachovala by se v případě zvolení Babiše i větší pluralita názorů. To neznamená, že by tento kandidát byl politickým Mirkem Dušínem, škraloupů má na sobě opravdu hodně. Jen je jasné, že by zůstala více zachována určitá rovnováha sil a tím větší svoboda pro obyčejné lidi. Babišovi příznivci se ukázali taky jako slušnější, na podporovatele Petra Pavla neútočí tak agresivním a povýšeným způsobem.

Hrozí nám další totalita?

Před volbami v roce 1946 bylo několik analogií s dnešní dobou. Existovala takzvaná Národní fronta, což bylo uskupení politických stran kolem komunistů, které kandidovalo společně. Také vás napadá analogie s dnešní Pětikoalicí? Po vítězství Národní fronty se postupně zaváděla cenzura, což bylo také obnoveno dnešní vládou Petra Fialy. Na svobodu slova jaksi zapomněli. I tehdy byly progresivní názory tlačeny hlavně z Prahy, kdežto venkov, zejména ten moravský, komunistům tolik nefandil.

Minulý režim bude každopádně alespoň částečně rehabilitován, dnešní souboj není bojem demokratického kandidáta proti populistickému, jak říká pan Fiala. Oba muži byli totiž kariérními komunisty, v případě Petra Pavla je bývalou kariérní komunistkou také jeho manželka. Václav Havel se musí obracet v hrobě. Nedávno dokonce jeden známý pražský novinář překroutil Havlův výrok pro dnešní situaci – Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí. Nezapomínejme v souvislosti s tímto hloupým výrokem i na jeden velmi moudrý. Pronesl jej bývalý předseda našeho Senátu Jaroslav Kubera: „Totalita se vždy vrací v jiné podobě“.

Zdroje:

(1) Krajské listy únor 2019

(2) Aktuálně.cz – zpravodajský portál

(3) Newsletter IVK

(4) Česká Wikipedie

K tomuto článku není otevřena diskuze