Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krmení daňků / foto: shutterstock

Zásady přikrmování lesní zvěře v zimě

Rádi byste přilepšili lesní zvěři v zimním období? Je potřeba vědět, co se smí a co naopak může zvířatům v lese ublížit. Co je vhodné přinést do lesa a kam krmivo umístit? A čím začít, než se vůbec vydáte do lesa?

Je třeba také uvést na pravou míru, že zvěř se v lese nekrmí, neboť se nejedná o domácí zvířata, ale pouze přikrmuje. Než se vydáte do lesa v dobré vůli přilepšit lesní zvěři v zimním čase vhodnou dobrotou, je dobré si zjistit, pod jaký myslivecký spolek spadá daný region. Přikrmování zvěře patří do kompetence myslivců, kteří se o krmelce pravidelně starají a doplňují krmivo. Ti vám i poradí, které krmivo schází, stejně tak jakou formu pomoci potřebují.

Veverka v zimním období
Veverka v zimním období – Zdroj: Shutterstock.com

Vhodné krmivo pro zvířata v lese

Myslivci dávají seno do krmelců. Vy jim tuto stravu můžete ovšem zpestřit různými větvičkami ze stromů, keřů, jako například o maliník, vrbu, lípu, dub. Potěšíte němé obyvatele v lese rovněž bukvicemi, hrachem, kukuřicí, žaludy či kaštany. Ale pozor, zde to nepřehánět s jejich množstvím. Kaštany obsahují saponiny, které jsou ve větším množství jedované či mohou způsobit zažívací potíže. Z obilovin je vhodný pouze oves.

Pro zvířata, stejně jako pro lidi, jsou ovoce a zelenina zdrojem vitamínů a vody. Ze zeleniny je nejvhodnější řepa, mrkev, brambory bez nestravitelných slupek. Z ovoce jsou vhodná jablka, meruňky, hrušky, špendlíky nebo švestky. Myslivci také podávají zvěři kamennou sůl, která je pro ně velmi důležitým zdrojem chloru a sodíku. Lze ji podat buď v podobě kamenné soli nebo solné pasti. Ty se namažou na pařez, kde poté zatvrdnou. Takto i déle vydrží.

Jelen v lese
Jelen v lese – Zdroj: Shutterstock.com

Diskutabilní pečivo – ano či ne?

Pro řadu lidí je stále oblibou krmení zvířat sušeným pečivem. Jenže zde můžete spíše uškodit než pomoci. Je třeba dodržet jistá pravidla. Pečivo musí být vždy dobře usušené, nesolené, bez jakékoli náplně a v žádném případě plesnivé. Řádně usušené pečivo se může dát pouze v době, kdy nemrzne a neblíží se obleva. A to z toho důvodu, že pečivo do sebe velmi rychle natáhne vlhkost. Pokud zvíře takové pečivo pozře, způsobí mu trávicí potíže, které mohou vést až k jeho vyčerpání.

Správné umístění krmiva

Seno, větvičky se dávají na zem nebo do krmelců. Pečivo dáváme do korýtek a to častěji, ale v malých dávkách a ideálně nakrájené na menší kousky. Dužnaté krmivo je dobré pokrájet na malé kousky a dávkovat rovněž v menším množství, týká se především ovoce. V rámci přikrmování vždy využijte krmelce nebo místo okolo. Je to z důvodu, že krmelce jsou postavené ve vhodných oblastech, kde je klid a dostatek úkrytu. Jsou rovněž daleko od silnic.

Krmelec pro lesní zvěř
Krmelec pro lesní zvěř – Zdroj: Shutterstock.com

Pravidla chování v lese v zimním období

Ať už se vydáte do lesa s dobrým úmyslem dát lesní zvěři nějakou dobrotu nebo si jen užít procházku zasněženou lesní krajinou, je třeba dodržovat určitá pravidla. Zvířata jsou v zimních měsících instinktivně nastavena k minimálnímu pohybu. Lesní zvěř vyplašená lidmi nebo psy se snaží utéct, čímž vydává množství energie. U slabších jedinců tímto může dojít k vysílení, které vede k zánětu dýchacího ústrojí. V nejhorším případě pak k úhynu zvířete. Je třeba být ohleduplní a procházky v lese si užívat v tichosti a klidu.

 

Zdroje:

www.ochranazvirat.cz

www.nazeleno.cz

 

 

Zásady přikrmování lesní zvěře v zimě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!