Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závěsná zahrádka / foto: shutterstock

Vytvořte si minizahrádku zavěšenou na niti

Už jste někdy viděli malou skleněnou kouli, kapku či zkrátka baňku zavěšenou na niti na okně, zdi nebo kdekoliv v bytě, v níž byla umístěna malá zelená zahrádka?

Skleněná zahrádka na niti

Květiny zasazené v malé baňce zavěšené ve vzduchu jsou v poslední době velkým hitem. Můžete si zakoupit již hotovou zahrádku, ale také si ji můžete doma vytvořit sami. Je to velmi jednoduché.

Budete potřebovat skleněnou baňku, tzv.  aerárium, dále sukulenty malé velikosti, okrasnou drť, což může být písek, antuka, lávová drť nebo různě barevné štěrky.

Dále budete potřebovat substrát pro sukulenty, okrasné kamínky a samozřejmě nástroje, které vám pomohou rostlinku zasadit. Těmi může být například lžička, pinzeta nebo malá špachtle.

Zahrádka na niti
Zahrádka na niti – Zdroj: Shutterstock.com

Postup vytvoření zahrádky v baňce

  • Nejprve si vyberte vhodné rostliny. Měly by to být sukulenty, které jsou velmi malé, aby se do baňky vešly. Měli byste tedy mít v baňce určitou prostorovou rezervu.
  • Rostlinku vyndejte z květináče, zbavte ji zeminy a zmenšete kořenový bal, ale dávejte pozor, abyste kořeny rostliny nenarušily. Nyní si vezměte drť, kterou jste si vybrali a zakoupili zahradnictví, a nasypte přibližně 2 lžičky do připravené skleněné baňky. Uprostřed drti udělejte důlek a do něj přisypte substrát. Následně do něj rostlinku usaďte. Okrasnou drť pak rozprostřete až ke stěnám baňky.
  • Rostlinku usaďte přímo na substrát a pak ji opatrně obsypte dalším substrátem. Pokračujete takto vrstvu po vrstvě, až se bal rostlinky zcela schová.
  • Pokud máte ještě další menší rostlinky, můžete je nyní pinzetou opatrně nasázet do zbytku substrátu v baňce. Zbytek povrchu pak dosypte substrátem a navrch naaranžujte drť a okrasné kamínky.
Sukulenty a kaktusy
Sukulenty a kaktusy – Zdroj: Shutterstock.com

Zavěšení rostlinky

Rostlinku ve skleněné baňce následně zavěste třeba na okno. Podstatné je, aby měla dostatek světla. Sukulent zalévejte raději lžičkou, aby nedošlo k jeho přelití. Voda z baňky nemá jak unikat ven, a tak by mohla rostlina uhnít. V teplých dnech rostlinu zalévejte jednou za týden. V zimě stačí klidně jen jednou za tři týdny.

 

Zdroj:

https://www.zahradananiti.cz/

 

Vytvořte si minizahrádku zavěšenou na niti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!