Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lítost / foto: shutterstock

5 věcí, kterých před smrtí nejvíce litujeme

Když lidé čelí své vlastní smrti, najednou v sobě najdou obrovskou duchovní energii. Otevřou se svým pocitům a přestanou popírat strach, hněv, lítost nebo výčitky. Můžeme se od těchto lidí učit, abychom žili plnější a spokojenější život.

Bronnie Wareová patří mezi dlouhou řadu paliativních pečovatelek. Za svou letitou praxi nashromáždila řadu příběhů a zkušeností s umírajícími. Každý byl jiný a osudy jednotlivých pacientů byly velmi originální. Přesto se našlo pět okruhů, kde se lítost a výčitky jejích pacientů intenzivně shromažďovaly. O této pětici napsala světový bestseler Čeho před smrtí nejvíce litujeme.

1. Přál bych si, abych zůstal v kontaktu se svými přáteli

Přes každodenní starosti a preferování vlastní rodiny před vším ostatním často zapomínáme do svých životů zahrnout své staré i nové přátele. Pak už je příliš pozdě, pouta se přetrhají a na staré vazby nejde navázat.

Přátelství je jednou z nejdůležitějších hodnot
Přátelství je jednou z nejdůležitějších hodnot – Zdroj: Shutterstock.com

2. Přál bych si žít život podle sebe, ne podle očekávání druhých

Od útlého dětství jsme ve svých volbách a rozhodnutích ovlivňováni rodinou, přáteli, školou, učiteli. Všichni mají jasnou představu, jak bychom se měli chovat a co bychom měli dělat. Když se život postupně naplňuje, dělá člověk mnohé ústupky a za svými sny nejde nebo je následuje jen polovičatě. Nenechávejte tedy nic na zítra, ani nenechávejte v šuplíku svá přání. Snažte se následovat své sny, dokud vám stačí zdraví.

3. Přál bych si, abych býval tak tvrdě nepracoval

Tato výčitka trápívala více muže než ženy, ale když začaly ženy vydělávat stejně jako muži, začaly se trápit stejnými myšlenkami. Ony totiž byly uprostřed jednání, když jejich dítě udělalo ve společnosti chůvy první krok, a na zahraniční cestě, když měli rodiče diamantovou svatbu. Zjednodušte si svůj životní styl. Zjistíte, že nepotřebujte tak vysoký příjem, abyste mohli prožívat vlastní život naplno.

Příliš mnoho práce nepřináší spokojenost
Příliš mnoho práce nepřináší spokojenost – Zdroj: Shutterstock.com

4. Přál bych si, abych více vyjadřoval své pocity

Určitá míra potlačování je v pořádku, ale když se hořké pilulky křivd a popírání polykají každý den, přestane být člověk sám sebou. Zůstat zadobře se svým okolím vždy není správná cesta. Věřte více intuici a chovejte se upřímně. Přes prvotní šok z vaší změny se vaše vztahy posunou do jiné úrovně. Neduste se sami sebou.

5. Přál bych si, abych si dovolil být šťastnější

Štěstí si můžeme zvolit, stejně jako cestu, po které se vydáme. Když máme před sebou poslední chvíle, už je nám jedno, co si myslí ostatní. Děláme si, co chceme, smějeme se nebo pláčeme. Zamrznout v zajetých kolejích pohodlí a lenosti, neschopnost pohnout se z místa a trochu riskovat jsou brzdy našeho životního štěstí. Zbořte tyto zdi a začněte myslet jinak. Vše máte ve svých rukou.

 

Zdroje:

Ware, Bronnie: Čeho před smrtí nejvíce litujeme, Portál 2012.

https://de.wikipedia.org/wiki/Bronnie_Ware

https://bronnieware.com/regrets-of-the-dying/

 

 

5 věcí, kterých před smrtí nejvíce litujeme

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!