Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Firma Baťa / foto: Sergey Kohl / Shutterstock.com

Zásady Tomáše Bati, ze kterých těží i dnešní podnikatelé

Podnikání není věda, říká se. Ovšem realita je trochu jiná. Své o tom věděl i úspěšný podnikatel Tomáš Baťa, který se nám do povědomí dostal nejen vybudovaným byznysem, ale i několika zásadami, které praktikoval.

Baťa, Tomáš Baťa

Zlínského podnikatele nemusíme dlouze představovat. Jeho vybudované impérium zná prakticky každý, nejeden člověk nosí boty z jeho dílny. V současné době se obuvnická společnost rozmáhá na všech čtyřech kontinentech, působí ve více jak 70 zemích a zaměstnává bezmála 50 tisíc lidí. Slovo „impérium” proto není použito unáhleně, ale zcela záměrně.

Pakliže vstupujete do světa byznysu taktéž, možná vás zajímají zásady, kterými se Tomáš Baťa při budování svého podniku řídil. Několik z nich si pojďme přiblížit.

Tomáš Baťa
Tomáš Baťa – Zdroj: Grey82 / Shutterstock.com

Náš zákazník, náš pán

I když toto pravidlo nelze aplikovat do každého odvětví v plném slova smyslu, to hlavní si ze zásady odnést můžeme – bez zákazníků by to nešlo. Proto sbírejte jejich zpětnou vazbu a tvořte další produkty nebo služby v závislosti na tom, jak jsou, nebo nejsou spokojení a co požadují či nechtějí. Díky tomu, že pochopíte jejich potřeby a přání, můžete nasměřovat své další cíle na tu správnou cestu.

Den má 86 400 sekund

To, co na tomto světě můžeme ztratit a co se nám už nikdy nevrátí, je náš čas. Proto ho využívejme co nejefektivněji umíme. Tuto myšlenku ostatně zastával i sám Tomáš Baťa, který i své zaměstnance vedl ke stoprocentnímu využití času. Včasné, ne-li předčasné splnění termínů bylo popoháněno nemalou finanční odměnou.

Kdo cesty krátí, život prodlužuje

Kromě jiného byl Tomáš Baťa také zastáncem rozvoje infrastruktury a technologií. Věděl, že právě to je cesta k rychlejšímu obratu ve společnosti, ať už tím obratem myslel cokoliv. I proto ve prospěch svého podnikání investoval do množství nadzemních i podzemních pohyblivých pasů nebo do rozšiřování sítě energií. Tím docházelo k významnému rozvoji jeho podniku.

 

Zdroj:

https://svetuspesnych.cz/9-zasad-tomase-bati-ktere-maji-nadcasovou-hodnotu/

Zásady Tomáše Bati, ze kterých těží i dnešní podnikatelé

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!