Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Internetová bezpečnost / foto: shutterstock

Phishingové útoky: aktuální hrozba, která vás může stát nejen veškeré úspory

S vypuknutím války na Ukrajině a jejího nepředvídatelně dlouhého trvání došlo k rozmachu takzvaných phishingových útoků. Na ně jsme z drtivé většiny doplatili i my, Češi, a to po finanční stránce. Co tato nová hrozba vlastně znamená?

Na první pohled neškodné, ovšem likvidační hrozby

Takzvané phishingové útoky se na první pohled tváří velmi neškodně. Ve výsledku se však může jednat až o likvidační hrozby, které nám mohou značně znepříjemnit každodenní fungování. Mluvíme o formě útoku, v němž se z vás útočník snaží dostat citlivé informace, pomocí kterých se dále dostane k vašemu internetovému bankovnictví. Zpravidla tak míří na přihlašovací údaje, případně na údaje ke kreditním kartám.

V praxi tedy mluvíme o útoku, který je postaven na důvěře člověka a jeho lehkovážnosti, možná až v některých případech lenivosti. Jelikož kvůli němu můžeme přijít prakticky o všechny úspory, ne-li se dokonce můžeme zadlužit, měli bychom se snažit mu co nejvíce předcházet. Zejména v současné době, kdy se takových útoků vyskytuje nemalé množství a jsou prakticky denním chlebem.

Nebezpečí na internetu
Nebezpečí na internetu – Zdroj: Shutterstock.com

Způsoby, jak se bránit phishingovému útoku

Možností, jak předcházet možnému napadení, je mnoho. Jedním ze způsobů je zabezpečit své internetové bankovnictví několika faktory. Nespoléhejte tedy jenom na PIN, ale také si účty zabezpečte ve vícero aplikacích a každé přihlášení podmiňte neprůstřelnými kroky.

Do svého mobilního telefonu, stejně jako počítače, si instalujte antivirové ochrany, které vás před případnými hrozbami zavčasu upozorní nebo rovnou zablokují vstup na nějakou webovou stránku, respektive zabrání napojení k nebezpečnému internetovému připojení.

Zároveň se opřeďte maximální duchapřítomností, a to hlavně v případě reagování na e-mailové zprávy či klikání na odkazy nejen v e-mailech, ale také zprávách nebo konverzacích v neověřených aplikacích.

 

Zdroj:

https://www.cnews.cz/co-je-phishing-a-jak-se-branit

https://www.goodaccess.com/cs-blog/phishing-co-to-je-obrana

Phishingové útoky: aktuální hrozba, která vás může stát nejen veškeré úspory

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!