Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zubní kartáčky / foto: Shutterstock

Čištěním zubů trávíme pouze 48 vteřin. Co dalšího jsme o zubech nevěděli?

Pravidelné a důkladné péči o náš chrup nás učí odmalička. Na mnoho věcí se však při výuce zapomíná. Zejména na několik zajímavostí, díky kterým bychom k čištění a starosti o zuby možná přistupovali trochu svědomitěji.

Pouze 48 vteřin denně

Když začneme chodit k zubaři, respektive pravidelně na dentální hygienu, je nám neustále vtloukáno do hlavy, že bychom si zuby měli čistit alespoň dvě minuty ráno a dvě minuty večer. Čili 120 vteřin ráno a 120 vteřin večer. Z nedávných průzkumů však vyplývá, že čištěním zubů trávíme průměrně pouze 48 vteřin denně. Čili ani polovinu poloviny doporučovaného času.

V porovnání s roky minulými se v péči o zuby rapidně zhoršujeme. V devadesátých letech jsme sice také nedodržovali dvouminutové intervaly, ale čištěním jsme strávili aspoň 70 sekund.

Čištění zubů je každodenní rutina
Čištění zubů je každodenní rutina – Zdroj: Shutterstock.com

Původní kartáčky ze štětin koní a prasat

Možná vás čištění zubů nebaví proto, že kartáček jako takový nemáte v lásce. Jen si však při budoucím pocitu nechuti k tomuto „nástroji” představte, že v minulosti nevypadaly tak, jak nyní. Nebyly ani tak designové, ani tak měkké a ani tak příjemné. Naopak byly spíše noční můrou, respektive čištění s nimi bylo noční můrou.

V Číně totiž první kartáček tvořily štětiny ze srsti koní, prasat a jezevců. Jako rukojeť sloužil bambus, který byl dostatečně pevný a bylo ho dostatek.

Krásný úsměv není zadarmo
Krásný úsměv není zadarmo – Zdroj: Shutterstock.com

Podpora kazivosti zubů zubařem

Není tajemstvím, že co výrazně škodí našemu chrupu, jsou cukrovinky. A do této kategorie řadíme i oblíbenou laskominu nazvanou „cukrová vata”. Kdo by to byl řekl, že právě zubař byl tím, kdo za touto dobrotou stojí. Pravděpodobně byl hodně byznysově založený.

Zubař, který stroj na cukrovou vatu vymyslel, se po tomto vynálezu mohl prakticky stáhnout z dentistického světa, jelikož produkt sám o sobě byl velmi pozitivně přijat. Tenkrát se ho prodalo přes 65 500 tisíc krabic!

 

Zdroj:

https://www.isic.cz/clanek/lifestyle/10-veci-ktere-jste-o-zubech-urcite-netusili/

Čištěním zubů trávíme pouze 48 vteřin. Co dalšího jsme o zubech nevěděli?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!