Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravé potraviny / foto: shutterstock

Jak se v horku rychle osvěžit? Vyzkoušejte tyto ochlazující potraviny

Během horkých letních dnů vyhledáváme nejrůznější způsoby, jak se rychle osvěžit. Kromě sklenice vody vám může také skvěle pomoci strava. Které potraviny dokážou vaše tělo příjemně ochladit a čemu se raději vyhnout?

Se zmrzlinou to podle Ájurvédy moc nepřehánějte

I když se na první pohled může zdát, že mražené či chlazené potraviny mají automaticky ochlazující efekt, tradiční čínská medicína Ájurvéda má na to jiný názor. Studené totiž není to samé, co ochlazující, a proto vás možná může překvapit fakt, že zmrzlina patří mezi zahřívací potraviny. Zmrzlina totiž zpomaluje trávení a zvyšuje hlen v těle, což má v konečném důsledku na tělo zahřívací efekt. Jako nástroj okamžitého pocitu zchlazení vám možná může kopeček zmrzliny dobře posloužit, pokud se ale ve vašem jídelníčku bude během léta objevovat denně, bude vám spíše k neprospěchu.

Zmrzlina – ano, či ne?
Zmrzlina – ano, či ne? – Zdroj: Shutterstock.com

Vyhledávejte potraviny s energií jin

Jak už jsme naznačili, Ájurvéda rozděluje potraviny na zahřívací s převahou mužské energie jang, a na potraviny ochlazující, které v sobě ukrývají převahu ženské energie jin. Právě jinové potraviny jsou pro letní jídelníček jako stvořené, a pokud se na konzumaci těchto potravin zaměříte, může se vám letním vedrům daleko lépe odolávat. Mezi vhodné druhy ovoce se řadí jablka, maliny, datle, fíky, hrozny, jahody, limetka nebo meloun. Ze zeleniny to jsou především brambory, chřest, brokolice, květák, celer, zelí, okurky, hrášek, špenát, dýně nebo cuketa.

Zelenina a ovoce jsou tou správnou cestou
Zelenina a ovoce jsou tou správnou cestou – Zdroj: Shutterstock.com

Smaženým a kořeněným jídlům se raději vyhněte

I když stánky s rychlým občerstvením nás přes léto přímo vybízí k tomu, abychom si dali něco smaženého, během horka vám smažené, pečené či dlouze vařené pokrmy neudělají tu nejlepší službu. Takto upravené potraviny totiž mají převahu mužské zahřívací energie jang, a proto bude pro vaše tělo daleko více osvěžující dát si spíše syrové ovoce či zeleninu třeba formou zdravého salátu. Vhodnými potravinami přes léto nejsou ani snídaňové pohankové či jáhelné kaše, živočišné tuky, pepř, skořice, hřebíček, kari nebo muškátový oříšek.

 

Zdroj:

https://www.toprecepty.cz/clanky/1828-horko-k-padnuti-zkuste-potraviny-ktere-podle-tradicni-cinske-mediciny-ochladi-telo/

https://www.wildandcoco.com/ochlazujici-potraviny-3-typy-potravin-ktere-vas-v-lete-zarucene-osvezi

 

Jak se v horku rychle osvěžit? Vyzkoušejte tyto ochlazující potraviny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!