Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dluhy / foto: shutterstock

Možnost oddlužení aneb únik z dluhové propasti

Stane se, že se doslova topíte v dluzích. Někdy do toho spadnete ani ne vlastním zaviněním. Mnohdy jedna půjčka nahrazuje další. Pro koho je řešením oddlužení?

S dluhy se lidé potýkali a potýkají, dnes jen zřejmě ve větší míře. Někdy není jiného zbytí než si vzít půjčku. Jenže to mnohdy vede k tzv. vytloukání klínu klínem, tj. jedna půjčka střídá další. Do dluhové propasti lze tak spadnout lehce, neuvěřitelně rychle. Dostat se z ní je už ovšem mnohem těžší a složitější. Jednou z možných variant je oddlužení.

Problémy s dluhy
Problémy s dluhy – Zdroj: Shutterstock.com

Co je oddlužení

Můžete se setkat též s výrazem osobní bankrot. Jedná se o osvobození dlužníka od placení části jeho dluhů pod dohledem soudu. Jde o soudní proces v rámci tzv. insolvenčního řízení. Jedná se o řešení úpadku dlužníka, kdy má více věřitelů po dobu delší jak 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen uhradit. Díky oddlužení získá fyzická osoba tzv. druhou šanci, kdy se může zbavit všech dluhů. Zkrátka dostat se z dluhové propasti.

Podmínky pro oddlužení

Oddlužení je možné u dluhů, které nepocházejí z dlužníkova podnikání. Překážkou ovšem není, pokud dotyčný pracuje na živnostenský list, pokud se dluhy týkají rodinných financí a nikoli podnikání. Dlužník musí uhradit všem věřitelům minimálně 30 % jejich pohledávek. Méně jak 30 % je možné zaplatit v případě, že s tím budou souhlasit všichni nezajištění věřitelé.

Dlužník může zaplatit vše jednorázově, například prodejem soudem určeného majetku, či během 5 let v pravidelných splátkách. O tom, která z výše uvedených variant se uplatní, rozhodnou nezajištění věřitelé. Pokud se nedohodnou, tak soud. Existuje i možnost, aby o způsobu oddlužení rozhodl sám dlužník. V takovém případě se zvolenou formou musí souhlasit nezajištění věřitelé.

Oddlužení formou splátkového kalendáře trvá výše uvedených 5 let, respektive 60 měsíců. Kratší doba je možná v případě, že dojde k úhradě 100 % závazků, a to včetně odměny insolvenčnímu správci.

Výhodné řešení
Výhodné řešení – Zdroj: Shutterstock.com

Výhody využití oddlužení

Mezi hlavní výhodu patří, že fyzická osoba se může prakticky jednou provždy zbavit vysokých dluhů, aniž by je musela uhradit v plné výši. Postačí, když za 3 roky splácení v podobě splátkového kalendáře uhradíte minimálně 60 %, nebo za 5 let splácení alespoň 30 %. Oddlužení je vysvobozením i pro ty, kteří by jinak své dluhy spláceli prakticky do konce života. Zkrátka byste se z toho nedokázali sami vysekat.

 

Zdroje:

https://financnigramotnost.mfcr.cz/cs/rodinne-finance/oddluzeni

https://www.ebankrot.cz/oddluzeni-fyzicke-osoby/

Možnost oddlužení aneb únik z dluhové propasti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!