Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o pleť / foto: Shutterstock

5 tipů pro obnovení kožní bariéry

Kožní bariéra má podstatný vliv na zdraví naší pokožky. Jak ji udržet a co dělat, když dojde k jejímu narušení? Poradíme osvědčené tipy, které zvládne každý.

V dermatologii se kožní bariéra nazývá epidermis. K narušení může dojít vnitřními i vnějšími faktory, zpravidla kombinací obou. Jako příklad vlivů, které narušují kožní bariéru, se jedná o genetickou příčinu v podobě ekzémů, ale i vysokou míru stresu, prodělání jakékoli nemoci, nadměrné vystavování slunci, extrémním teplotám, kouření, nedostatek spánku, působení alergenů či kontakt s dráždivými složkami, tj. mýdla obsahující stabilizátory, AHA kyseliny apod. Jak obnovit kožní bariéru a navrátit ji zpět do kondice?

Jak na krásnou pleť?
Jak na krásnou pleť? – Zdroj: Shutterstock.com

Zjednodušená péče o pleť

Prvním krokem je identifikace a vyloučení možných spouštěčů problémů. Doporučuje se omezení rutinní péče o pleť a její zjednodušení. Vhodné je zvolit čisticí přípravek v podobě výživného mléka, dále krém bez parfemace s ochranným faktorem proti UV záření. Vynechte zejména kyseliny a retinoidy.

Používání opalovacího krému

Vystavování slunci je jednou z příčin poškození kožní bariéry. Denně používejte opalovací krém se SPF minimálně 30. Je třeba chránit pokožku kvalitním opalovacím krémem nejen v letním období, ale takřka po celý rok.

Opalovací krém používejte nejen v letním období
Opalovací krém používejte nejen v letním období – Zdroj: Shutterstock.com

Antioxidanty v kosmetice

Poškozenou kožní bariéru je třeba obnovit. K tomu vám pomůžou antioxidanty obsažené v kosmetice. Ideální jsou oleje, například moringový či slunečnicový, dále produkt s obsahem panthenolu. Rovněž výrobky s niacinamidem, tj. složkou zvyšující tvorbu ceramidů pro obnovení kožní bariéry.

Nepřetržitá hydratace

Každé pokožce svědčí hydratace. Pro poškozenou kožní bariéru to platí dvojnásob. Je třeba hydratovat vnitřně v podobě pitného režimu a vnější cestou v podobě používání krémů, mléka, séra s obsahem hydratačních látek, jako je sorbitol, glycerin, kyselina hyaluronová.

Hydratace pleti je klíčem k úspěchu
Hydratace pleti je klíčem k úspěchu – Zdroj: Shutterstock.com

Vyvážený jídelníček

V neposlední řadě je třeba se zaměřit na obnovu kožní bariéry vnitřní cestou v podobě vyváženého jídelníčku. Je třeba dbát na zdravou stravu. Zařaďte do svého menu ořechy, ovoce, zeleninu, ryby a nezapomeňte na doplňky s obsahem omega mastných kyselin.

 

Zdroje:

https://www.vogue.cz/clanek/beauty/hannah-coates/7-odbornych-tipu-jak-obnovit-kozni-barieru

https://www.zdravaplet.com/jak-opravit-kozni-barieru-prirozene-pecujte-o-sve-telo-prectete-si-andreina-doporuceni/

5 tipů pro obnovení kožní bariéry

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!