Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velbloudi / foto: shutterstock

Co mají velbloudi ve svém hrbu a proč se jim říká koráby pouště?

Dnes vidíme velbloudy nejčastěji v zoo nebo na soukromých farmách, ale dříve sloužili nejčastěji pro cestování. Nosili nejen lidi, ale i poměrně těžké náklady. Čím to, že jsou tato zvířata tak odolná?

Není hrb jako hrb

I když se říká, že mají velbloudi ve svých hrbech vodu a díky tomu dokážou vydržet na poušti i dlouhé dny v maximálním pracovním zápřahu, není tomu tak. Jejich síla a odolnost má jiné příčiny. V hrbu nemají vodu, nýbrž tuk, a to někdy až 35 kg. Díky tomu dokážou přežít bez vody i jídla dlouhé dny. Jak je velbloud najeden a napojen, můžete poznat podle velikosti hrbu. Pokud jsou velké a dobře viditelné, je velbloud ve skvělé kondici. Jak postupně odčerpává energii bez jídla a vody, hrby se zmenšují. Velikost je tedy závislá na množství uloženého tuku. 

Velbloudy známe buď jednohrbé, tzv. dromedáry, nebo dvouhrbé. Na těch dvouhrbých se dobře jezdí, neboť jezdec usedne do prohlubně mezi hrby. Více je však těch jednohrbých. Až 90 % velbloudů tvoří dromedáři. Pak můžeme znát ještě velbloudy divoké, kteří jsou dnes ohroženým druhem a žijí převážně na pár místech v Číně a Mongolsku. 

Velbloudi na poušti
Velbloudi na poušti – Zdroj: Shutterstock.com

Co činí z velblouda koráb pouště? 

Jet pouští s velbloudem sice nemusí být tak pohodlné jako na koni, je to však mnohem bezpečnější. Tato zvířata jsou totiž dokonale uzpůsobena životu v těžkých podmínkách, velkém horku a bez problémů přežijí i v písečné bouři. Není to jen zmíněným tukem uvnitř hrbů. Velbloudí mají velice husté řasy, a dokonce tři oční víčka, která jim oči chrání před pískem. K ochraně slouží především třetí víčko, tzv. membrána. Písek jim nemůže vniknout ani do nosu, neboť v případě nebezpečí umí zavřít nosní dírky. Místo nosu pak dýchají tlamou, kterou chrání velké pysky s horním rtem rozděleným na dvě části. Na hrudi a kolenou mají silné polštářky z kůže, které jim umožňují ležet i na horkém písku. 

Velbloudí karavana
Velbloudí karavana – Zdroj: Shutterstock.com

Býložravec s výživný mlékem 

Velbloudi jsou býložravci a pojídají většinou trávu, listy a větve. Potravu si dokážou najít i v místech s omezeným množstvím vegetace, jako je právě poušť. Pokud mají příležitost, spořádají za den i desítky kilo potravy. Ještě dnes se na některých místech využívá velbloudí mléko, které je velmi výživné. Trus slouží jako palivo a dříve se využívala i velbloudí moč, zejména v léčitelství. 

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velbloud

https://hamidi.cz/velbloud-nejvetsi-zajimavosti-a-fakta

 

 

Co mají velbloudi ve svém hrbu a proč se jim říká koráby pouště?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!