Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Robot matematik / foto: shutterstock

Profese, které dříve nebo později nahradí umělá inteligence

Umělá inteligence je v současné době velké téma, které je skloňované v mnoha diskuzích. Na jedné straně budí obdiv, na straně druhé spíš obavy. Je totiž jasné, že dříve nebo později nahradí řadu profesí. Bude mezi nimi i ta vaše?

Vyhráno budou mít ti, co se přizpůsobují

Obecně platí, že umělá inteligence způsobí revoluci nejen na poli pracovním. Výrazně zasáhne do našich životů, což se ostatně děje už nyní. Proti ní už se dokonce stávkuje a zastavilo se kvůli ní i natáčení hollywoodských trháků, do kterých začala značně fušovat. A to nemluvíme o dalších odvětvích, kterých se dotkne.

Podle odborníků budou mít vyhráno ti, kteří se přizpůsobí trendům a budou otevření změně. A tu umělá inteligence ostatně symbolizuje. Některá povolání však budou muset podstoupit změnu markantní – až takovou, že u nich bude muset dojít k rekvalifikaci.

Nahradí nás roboti?
Nahradí nás roboti? – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké profese pomalu zmizí?

Respektive nezmizí, ale budou nahrazeny stroji/počítačem. Začne to například pokladními. Už nyní se setkáváme s koncepty, kde pokladní nejsou vůbec zapotřebí. Umělou inteligenci totiž můžeme používat k automatizaci procesu placení i eliminování nutnosti manuálního zpracování plateb.

Pokračovat můžeme k asistentům zákaznické podpory. Umělá inteligence už nyní pomocí chatů na sítích odpovídá na dotazy nebo řeší problémy. Interakce s operátorem není třeba.

Dokonce by podle všeho mělo dojít k zastoupení mnoha úředníků. Ke zpracování dokumentů, případně k jejich kategorizaci se také nepotřebuje člověk, stejně jako v bankách, kde AI hravě zastane práci bankovních zaměstnanců dnes se zaměřujících na detekci podvodů, monitorování úvěrových aplikací nebo analyzování rizikových profilů.

Značně zastoupené budou také účetní. Startupů, které mají za cíl automatizovat co nejvíce veškeré fakturační procesy, jsou postupně dotahovány do cílové roviny.

 

Zdroj:

https://firstclass.cz/2023/04/10-profesi-ktere-nahradi-umela-inteligence-najdete-mezi-nimi-tu-svou/?gclid=Cj0KCQjwtamlBhD3ARIsAARoaEz2TXNoujELr9o3eQxo7RXNJFPEbqppP4cA5kRAUDEkGgLxGBPH87IaAtu2EALw_wcB

Profese, které dříve nebo později nahradí umělá inteligence

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!