Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pravěký muž / foto: shutterstock

Tehdy jsme vypadali starší aneb proč lidé v minulosti stárli rychleji než jejich současní vrstevníci

Při pohledu na dřívější fotografie nás možná děsí zjištění, že tehdy lidé vypadali daleko starší, než jako je tomu nyní. Touto skutečnosti se v nedávné době dokonce zabývali vědci, kteří přišli na to, proč tomu tak bylo.

Vypadáš na šedesát... Ale mně je čtyřicet!

Možná se to stalo i vám – při pohledu na fotografie babiček nebo prababiček jste zjistili, že ve věku, kdy jim bylo kolem čtyřiceti, vypadaly o dvacet let starší. Dnes je to spíše naopak. Lidé buď vypadají na svůj věk, nebo se jeví podstatně mladšími, než ve skutečnosti jsou. Tím, proč se ve tváři objevovaly vrásky dříve, se zabývali vědci, kteří přišli na to, že dnešní lidé stárnou pomaleji.

Stárnutí jako přirozený proces
Stárnutí jako přirozený proces – Zdroj: Shutterstock.com

Vliv na to má mnoho faktorů. Ve velkém to jsou naše geny, ale ty hrály roli vždycky. V současné době je však naše životní úroveň na zcela jiné a daleko vyšší úrovni než tehdy. A to je to klíčové. Také se výrazně upgradovala naše zdravotní péče, která dříve nebyla zrovna dostupná a byla spíše luxusem, který si nemohl každý dovolit.

A ve výsledku je to také o našem životním stylu. Zde se však dostáváme do rozporu. Zatímco někdo žije zdravě a také vypadá svěže a mladě, jiní jsou zrcadlem lidí na dřívějších fotografiích. Přispívá k tomu kouření, alkohol a další nezdravé návyky, jež se negativně projevují i na našem vzhledu. Tuto skutečnost však začneme evidovat až tehdy, když se výrazně projeví na našem obličeji.

Stařena, nebo mladice?
Stařena, nebo mladice? – Zdroj: Shutterstock.com

Práce jako další faktor

To, že dnes vypadáme mladě, je tedy nakonec logické. Zejména pokud vezmeme v potaz další faktor, kterým je práce. Zatímco v minulosti to bylo spíše o manuální práci, která fyzicky dala zabrat, dnes se najdou odvětví, která zasahují hlavně naši hlavu. Po fyzické stránce není výkon tak velký, což se na našem těle projevuje.

Je ale pravdou, že se dnes potýkáme se zcela jinými problémy. Špatné držení těla nebo karpální tunely jsou jen střídmým výčtem ze seznamu.

 

Zdroj:

https://www.dotyk.cz/magazin/proc-minulosti-vypadali-lide-starsi/

Tehdy jsme vypadali starší, aneb proč lidé v minulosti vypadali starší než jejich současní vrstevníci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!