Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tři historické vlajky spjaté s Ruskem / foto: Dmitrii Iakimov / shutterstock.com

Pro Rusko je tento rok klíčový, buď se zhroutí, nebo se stane supervelmocí

Válka na Ukrajině trvá už rok a půl. Z hlediska vztahu Ruska a Západu znamenala urychlení politiky sankcí a oddělení obou světů jak z hlediska ekonomiky, tak i turismu. Proč je tento rok pro Rusko klíčový?

Rusko letos dokončí několik významných projektů, na kterých závisí jeho další rozvoj. Které to jsou a v jakých oblastech? Co je pro tuto zemi důležité v mezinárodních vztazích? Zachová si Rusko svůj vliv, posílí jej, nebo bude naopak poraženo?

Dopravní projekty

Letos Rusko ukončí několik významných projektů v dopravě. Jedná se například o dálnici M-12 z Moskvy do tatarské Kazaně, která bude mít délku přes 800 kilometrů. Část trasy bude otevřena už 5. září, zbytek v prosinci. Tím se zkrátí cesta mezi oběma městy z 12 na 6 hodin. Výhledově se plánuje protažení dálnice do Jekatěrinburgu a dále až do Číny. V Rusku nebyla nikdy síť dálnic příliš rozvinutá, proto je tato událost velmi očekávána. Aby celková síť dálnic dosáhla délky například dálniční sítě v Německu, si Rusko bude muset ještě pár let počkat.

Další významný dopravní projekt se dokončuje v největším ruském městě – Moskvě. Jedná se o rozvoj hromadné dopravy, konkrétně železniční centrální diametr. Jestliže před dvěma lety ruské hlavní město dokončilo 280 kilometrů dlouhý dálniční obchvat a loni novou okružní dráhu metra se 40 stanicemi (obě stavby jsou svého druhu nejdelší na světě), letos v září to budou dvě trasy příměstského vlaku, spojující centrum s periferiemi. Obě budou přes 80 kilometrů dlouhé a připojí se už k dalším dvěma existujícím. Zůstane ještě pátá ve stádiu realizace. Tím získá Moskva jakési „rychlé metro“, které doplňuje to klasické, něco jako je v Paříži RER.

Za zmínku stojí zkapacitnění východní železnice (Transsib, BAM), které budou moci přepravovat dvakrát více nákladu. K dokončení projektu však dojde až příští rok. Dále se pracuje na severní železnici, vedoucí podél Severního ledového oceánu. Měla by spojovat Salechard na řece Ob až se vzdáleným Norilskem. Tato železnice se začala stavět po válce, ale po Stalinově smrti byla zastavena.

Další klíčovou věcí v oblasti dopravy je i dodávka prvních šesti kusů nového ruského dopravního letadla MC-21. Tento letoun má konkurovat americkému Boeingu 737 i francouzskému Airbusu. Rusko muselo kvůli americkým sankcím vyvinout vlastní motory a všechny systémy pro řízení letadla. Stroj nabízí mimo jiné širší uličku a trup, umožňující průchod kolem obslužného vozíku palubního personálu, ekonomický provoz a cestovní komfort.

Letadlo MC-21 - zdroj: shutterstock / BoJack

Vesmír

Už tuto noc se vydá k Měsíci automatická sonda Luna 25. Navazuje na sovětský lunární program, který byl završen téměř před 50 lety sondou Luna 24. Úkolem této mise je přistát na jižním pólu měsíce a hledat tam vodu. V případě úspěchu mise by Rusko dokázalo, že se vrací do hry o dobývání kosmu. Plánováno je pokračování lunárního programu, včetně pozdějšího výsadku ruských kosmonautů na povrch Měsíce. Mise se uskuteční startem z nového ruského kosmodromu Vostočnyj, který na konci tohoto roku očekává další mimořádnou událost – start nové rakety Angara, pro který se několik let budovala startovní plošina. Tím bude její stavba dokončena a vyzkoušena. Právě těžká varianta rakety Angara-A5V by měla být schopna dopravit ruské kosmonauty na povrch měsíce, někdy po roce 2030.

Diplomacie

Proti Rusku se kvůli válce na Ukrajině spojil téměř celý západní svět, tedy USA a jejich satelity. Kromě samotných Spojených států to je i Evropská unie, Kanada, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland. Jenomže zbytek (většina) světa se Američanům podvolit už nechce. Vidět je to zejména v Africe, kde žije už dvojnásobek obyvatelstva, než na celém evropském kontinentě. Africké státy se postupně vymaňují z nadvlády bývalých kolonizátorů a v Rusku vidí naději. Jestliže u nás vlají tu a tam ukrajinské vlajky, v zemích jako je Mali, Niger či Burkina Faso jsou populární vlajky ruské. Zajímavý je aktuálně stát Niger, který pod tlakem USA nevyslal delegaci na summit Rusko-Afrika, krátce poté ale došlo ke svržení profrancouzského režimu a nastoupil proruský. Takový řekněme nigerský Majdan. Smíří se Francie s porážkou, nebo vyšle do Nigeru armádu, podobně, jako to udělalo Rusko v případě Krymu? Francie je aktuálně vyčerpaná dodávkami zbraní na Ukrajinu, proto mají Afričané jisté šance. Obchodní obrat Ruska a Afriky raketově roste, to samé lze říci v případě Číny a Indie. Nahrazuje to tak ztráty z evropského trhu.

USA vs. Rusko - zdroj:shutterstock

Velmi důležité je letošní setkání BRICS, což je nejvýznamnější ekonomické uskupení na světě, zahrnující Rusko, Čínu, Indii, Brazílii a JAR. Bude do něj zřejmě přijato několik dalších významných zemí a uskupení je bráno jako protiváha USA, která by měla ukončit nadvládu Američanů na zeměkouli.

Průmysl

Před rokem psala naše média o tom, že ruský automobilový průmysl přestal existovat, respektive, že klesl na 6 procent výkonu. Bylo to dáno tím, že evropské a americké automobilky přestaly v Rusku vyrábět a odešly z tamního trhu. Ovšem po roce se situace částečně vrátila k normálu, produkce aut v Rusku je aktuálně na hodnotě 52% ve srovnání s létem 2021. Pouze západní značky postupně nahrazují Číňané, něco doplňují i domácí výrobci, jako obnovený Moskvič na čínských technologiích. Klíčové pro Rusko je, aby se výroba automobilů stabilizovala a rozvíjela.

Co se týče potravinářství, ze země odešel americký gigant McDonald’s, který prodal svá aktiva jinému subjektu. Síť „Mekáčů“ tak byla nahrazena ruskou firmou a provozuje téměř identické produkty pod názvem „Vkusno i točka (chutné a tečka).“ Zisky tak neodtékají za oceán.

Rusko nahradilo německé technologie i v železniční dopravě. Vyrábí už svoje lokomotivy a vlaky, letos vyhrálo největší tendr v dějinách pro Indii.

Transsibiřská magistrála - zdroj:shutterstock

Informační technologie a finance

Aktuálně Rusko pracuje na kvantovém počítači a do konce roku plánuje otevřít kvantové spojení mezi největšími městy, což by mělo přinést větší míru informační bezpečnosti. Země taky vyrábí své procesory, nově i počítače a též má ekvivalent RuStore pro GooglePlay a iStore. Po sankcích USA na platební karty vyvinulo svou síť platebních karet Mir, která Visa a MasterCard nahradila. Akceptována je postupně v dalších zemích mimo Rusko. Dále funguje i mezinárodní transakční systém SPFS, ekvivalent SWIFTu. Celkově se tak země odděluje, i s pomocí Číny, od závislosti na USA.

Válka na Ukrajině a v Sýrii

Ukrajinská ofenzíva, která začala 4.června tohoto roku, měla přinést rychlé vítězství pro Ukrajinu a Západ rozhodným postupem k Azovskému moři. Jenže žádné výsledky nepřinesla. Tam, kde Ukrajinci s pomocí západní techniky postoupili, byli zahnáni zpět s velkými ztrátami. Někde Rusové naopak začali ukrajinskou armádu donucovat k ústupu. Vítězství nad Západem, bez kterého by se Ukrajina držela pár týdnů, by pro Rusko bylo další prestižní záležitostí. Rusku se však příliš nedaří v západním světě postavit do paralely jeho „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině s americkými „misemi“ například v Iráku a Sýrii, které lidi na Západě chápou odlišně. Aktuálně však Rusko společně s Íránem a syrskou vládou koordinují kroky k vyhnání amerických jednotek ze země, konkrétně z oblasti kolem města Al Tanf, kde jsou američané opevněni.

Ukrajinské bojiště - zdroj: shutterstock

Největší problémy

Pro Rusko je tedy tento rok klíčový, úspěšně ukončené projekty ho posunou dále a přinesou mu prestiž. Na druhou stranu, jsou tu i velké hrozby, které můžou zemi poslat úplně jiným směrem. Ruský HDP sice roste, ale vedení země není jednotné v cestě, kudy by se země měla ubírat. Zatímco prezident Putin je pro co největší samostatnost od západních technologií, proti němu je silná skupina, která chce závislost na Západu zachovat. Velkou hrozbou je eskalace konfliktu na Ukrajině, kam se USA možná budou snažit zatáhnout některé východoevropské země, protože mobilizační potenciál Ukrajiny je už vyčerpán. Pak by to mělo devastující účinek jak pro Rusko, tak pro naši část Evropy.

Potopený křižník Moskva - zdroj: shutterstock

Na konci roku bude jasnější, co s Ruskem bude, a zdali se rozpadne, či naopak posílí. Získání Afriky na svou stranu mu může přinést raketový rozvoj a Západu úpadek. Afrika má neskutečný potenciál jak lidský, tak i v přírodních zdrojích. V naší zemi má však málokdo k Rusku neutrální stav. Zatímco velká část lidí ho nenávidí a přeje mu zkázu, druzí mu naopak fandí a považují jeho úspěchy za naše, slovanské. Aktuální česká vláda však rozhodně drží protiruský narativ. A k jaké skupině patříte vy?

Zdroje:

(1) flightglobal.com/air-transport/mc-21-and-superjet-roll-out-in-united-aircrafts-new-corporate-livery/153081.article

(2) kosmonautix.cz (český web o vesmíru a kosmonautice)

(3) https://www.politico.eu/article/france-africa-russia-emmanuel-macron-vladimir-putin-mali-central-african-republic-burkina-faso/

(4) https://understandingwar.org/backgrounder/iran-russia-and-syrian-regime-are-coordinating-expel-us-forces-syria

(5) česká Wikipedie

Anketa

Pro Rusko je tento rok klíčový. Buď se zhroutí, nebo se stane supervelmocí.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!