Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanské děti / foto: shutterstock

Kašubové – nový slovanský národ?

V poslední době se diskutuje o tom, zda jsou Kašubové nový slovanský národ. Jak tomu je doopravdy?

Kašubové je západoslovanská etnická skupina, která je odvozována od Pomořanů, jež v minulosti osídlili Gdaňské pomoří a východní část Západního Pomoří. Setkat se u nich můžete s poměrně velkým množstvím etnických skupin, které se liší jazykem i kulturními zvyklostmi.

Kdo jsou a kde žijí Kašubové

Tento zajímavý slovanský národ je známý především mezi Poláky. Ti jej vnímají jako etnickou podskupinu polského národa. Kašubové samotní se cítí jako obyvatelé polské národnosti, ale s etnickou příslušností kašubskou. Počet všech Kašubů je odhadován na 500 000 osob, ale v roce 2002 se k této národnosti v Polsku při sčítání lidu přihlásilo jen něco přes 5000 obyvatel. Zajímavostí je, že tento národ má vlastní jazyk – kašubštinu, kterou také většina z nich hovoří. Zbylých cca 5 % využívá spíše němčinu.

Většina Kašubů v dnešní době žije v Kašubsku, část jich najdeme v Polsku, a ještě menší část pak v Německu, USA nebo v Kanadě. Kašubskem chápejme region Kašuby, který se nachází v Polsku u baltského pobřeží.

Kašubové v Polsku
Kašubové v Polsku – Zdroj: Shutterstock.com

Kde se Kašubové vzali?

Jméno Kašubové, se poprvé objevuje v dokumentu papeže Řehoře IX. z roku 1238. Zde je poprvé zmiňován zápodomořský kníže jako kníže Kašubů. Toto etnikum dodnes slaví 19. března na památku jmenování Den jednoty Kašubů. Kulturu a celkový vývoj kašubského etnika značně ovlivňovala oblast, v níž žili. V průběhu let bylo kašubské území různě děleno, obsazovány různými státy apod. Není tedy divu, že se u nich projevily vlivy germanizace i polonizace.

Zhruba do 20. století se zdálo, že bude kašubský národ a jeho kultura odsouzený k zániku. Naštěstí se po světových válkách objevil mezi Kašuby nový zájem o vlastní národ, zvyky, historii i jazyk a započalo jakési „národní obrození Kašubů“. O svou kulturu, minulost a řeč začali mít po roce 1990 zájem dokonce i mladí příslušníci kašubského etnika, kteří jej až dosud považovali za venkovské a zaostalé. Postupně začala kašubština pronikat do médií i do škol.

Polští Kašubové
Polští Kašubové – Zdroj: Shutterstock.com

Kdo jsou Kašubové dnes

V současné době sice existuje kašubský národ, ale oni sami většinou pociťují dvojí identitu. Ta je vnímána jako užší regionálně – kulturní: kašubská a pak širší: polská. Velkým zlomem pro Kašuby byl rok 2005, kdy došlo oficiálně k uznání kašubštiny za regionální jazyk Polska. V roce 2011 pak označilo kašubštinu za svůj jazyk na 108 000. Díky tomu se Kašubové a jejich kultura i jazyk dostává do stále širšího povědomí, což je jen dobře. Bylo by škoda, kdyby tak zajímavý národ s pohnutou historií zanikl v propadlišti času.

 

Zdroj:

Leoš Šatava, Etnika bez státu a regionální jazyky v Evropě, nakladatelství Epocha.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1ubov%C3%A9

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/polsko-kasubove-szymbark-kasubsko-gdansk.A200630_165359_kolem-sveta_hig

 

 

Kašubové – Nový slovanský národ

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!