Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skvrny od borůvek / foto: shutterstock

Skvrny od borůvek, kávy nebo rajčat: Jednoduché triky, díky kterým je snadno odstraníte

Jak si poradit s těžko odstranitelnými skvrnami od jídla? Inspirujte se babskými radami, které vám mohou vaše oblíbené bílé tričko či ubrus zachránit. Budete k tomu potřebovat obyčejné věci, které máte většinou doma.

Skvrny od borůvek

Dopřáváte si rádi borůvky? Pokud se vám jimi podaří zašpinit ubrus či oblečení, je potřeba reagovat co nejrychleji. Na odstranění skvrn od borůvek se doporučuje hned několik postupů. Jedním je namočit oblečení do studené vody, skvrnu posypat solí a velmi jemně čistit kartáčkem. Dobrou službu vám také může zajistit kyselina citronová v kombinaci s horkou vodou. V tomto roztoku nechejte oblečení máčet přes noc a potom vyperte. Vyzkoušet můžete i potírání skvrny obyčejným citronem. Oblečení se skvrnou od borůvek také můžete zkusit namočit do kyselého mléka.

Bojovníci se skvrnami
Bojovníci se skvrnami – Zdroj: Shutterstock.com

Skvrny od rajčat

Účinným pomocníkem na skvrny od rajčat vám může být bílý vinný ocet. Naneste ho na skvrnu a jemně třete houbičkou na nádobí, dokud skvrna nezmizí nebo alespoň výrazně nevybledne. Poté nechte oblečení odmočit ve vodě s pracím prostředkem a následně vyperte. Pokud jsou na oblečení či ubrusu stále skvrny trochu patrné, zkuste ho usušit přímo na slunci, které má přírodní bělící účinky. Podobně můžete postupovat i v případě, že jste se pokapali kečupem. K odstranění skvrny od rajčat můžete vyzkoušet také kombinaci jedlé sody, soli a vody, kterou nechte na skvrně působit a poté vyperte.

Rajčata mohou napáchat pěknou neplechu
Rajčata mohou napáchat pěknou neplechu – Zdroj: Shutterstock.com

Skvrny od kávy

Pokud si polijete oblečení či ubrus kávou, není to ztracené. Důležité je takto potřísněnou látku ihned namočit do studené vody. Horká voda by to totiž ještě zhoršila. Poté se doporučuje na skvrnu nakapat citron či lze použít kyselinu citronovou. Dobrou službu by vám také mohla prokázat perlivá voda, kterou skvrnu polijete. Se skvrnou od kávy si dokáže poradit i jedlá soda. Tu nechte na skvrně působit a poté vyperte v pračce společně s pracím práškem.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/triky-jak-odstranit-skvrny-co-na-travu-a-co-na-boruvky-49278

https://www.cleany.cz/cs/blog/odstrante-ze-sveho-obleceni-nejbeznejsi-letni-skvrny

 

Skvrny od borůvek, kávy nebo rajčat: Jednoduché triky, díky kterým je snadno odstraníte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!