Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nasbírané houby / foto: shutterstock

Ekonom Lukáš Kovanda vyjádřil obavu z možného zavedení poplatku za sběr hub

Jednalo se o vyjádření ekonoma Lukáše Kovandy ve vysílání CNN Prima News. Kovanda hovořil o možnosti zavedení poplatku za sběr hub a nabízel i odůvodnění této obavy.

Senátor a amatérský mykolog Václav Láska  okomentoval tyto myšlenky jako ,, nesmysl“ a ve své podstatě jako šíření poplašné zprávy.

Češi jsou milovníci sběru hub

Češi patří mezi národnosti, kde se houbaření těší velké oblibě. Houby u nás sbírají a rádi na ně chodí do lesa i ti, kteří houby nejedí. Prostě je jen baví jít do lesa a hledat kloboučky hub schované v jehličí nebo v lesní trávě. Lze také říci, že obyvatelé České republiky mají poměrně dobré znalosti co se týče jednotlivých druhů hub. Ne že by byl národ složen ze samých amatérských mykologů, ale díky mnohaleté tradici v hledání hub napříč všemi generacemi je základní povědomí o tom, která houba je která, poměrně velké.

Touha všech houbařů
Touha všech houbařů – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je to v jiných státech s houbařením?

Houby a jejich sběr se těší oblibě i v okolních státech, nicméně je pravdou, že u nás je houbaření přeci jenom větším koníčkem. V okolních státech je sběr hub limitován a někde dokonce zakázán. Například v Nizozemsku můžete houby sbírat pouze na vlastním pozemku. Pokud seberete i minimální množství hub v lese, který není váš, hrozí vám vysoká pokuta, a dokonce i měsíc vězení. V Rakousku a v Německu je sběr omezen množstvím pro osobní spotřebu, to znamená maximálně 2 kg na den a osobu. Ve Švýcarsku je to pouze 1 kg na osobu a den.

V České republice je 42 druhů hub, které se sbírat nesmí a jsou za ně vysoké pokuty

V roce 1992 odborníci z řad mykologických specialistů a ochránců přírody vydali seznam 42 druhů hub, které se sbírat nesmí. Pokud se vám objeví v košíku houby z tohoto seznamu, může vám dát kontrola, která má právo nahlížet do košů houbařů, pokutu od pěti do padesáti tisíc korun. Nejvíce chráněným druhem hub je lanýž a hřib moravský, ale například i hřib kluzákův nebo nejedlý hřib žlutonachový. Některé druhy se mezi sebou dají zaměnit velmi snadno, tak pozor na to.

Za sběr některých hub hrozí pokuta
Za sběr některých hub hrozí pokuta – Zdroj: Shutterstock.com

Zatím poplatky a další omezení v houbaření asi nehrozí, ale kdo ví, jak dlouho

Houbaření je často označováno za ,,národní koníček“ a nejspíš to tak i ještě hezkou řádku let zůstane. Ale ať už chodíte do lesa na houby, protože je rádi jíte, nebo jen proto, že je rádi sbíráte, myslete na to, jak se máte v lese chovat!

A také nezapomínejte na to, že všechny houby jsou jedlé – některé ale jen jednou…

 

Zdroj:

https://www.epenize.eu/zpoplatneni-sberu-hub-v-lesich-to-nemuze-ekonom-kovanda-myslet-vazne/

https://cnn.iprima.cz/sber-hub-by-mohl-byt-zpoplatnen-mini-ekonom-sireni-poplasne-zpravy-odmitl-senator-laska-400163

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-houby-za-miliardy-v-nekterych-zemich-by-cesi-za-svou-vasen-draze-zaplatili-208392

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekonom Lukáš Kovanda vyjádřil obavu z možného zavedení poplatku za sběr hub

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!