Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dětský sportovní kroužek / foto: shutterstock

Naučte děti zodpovědnosti díky kroužkům

Máte doma školkou či školou povinné děti a už přemýšlíte, zda je v příštím školním roce přihlásit na kroužek? Přinášíme vám několik informací o benefitech, které mimoškolní aktivity přináší. .

Zájmové aktivity nepředstavují jen skvělou příležitost, kam děti odložit na odpoledne, vaše ratolesti si osvojí nové dovednosti, a navíc jim kroužky pomohou se sociální interakcí a naučí je zodpovědnosti. Své dítě znáte určitě nejlépe, a tak zapřemýšlejte, co by pro něj bylo to pravé. Určete si, zda budete vyhledávat sportovní aktivity, hudební či výtvarné nebo například vědecké a vzdělávací. Samozřejmě je můžete i různě kombinovat, pokud ale půjde dítě do kroužku poprvé, doporučuji nejprve vyzkoušet 1 až 2 a postupně přidávat.

Hudební kroužky
Hudební kroužky – Zdroj: Shutterstock.com

Lokální kroužky

Nejprve si zjistěte možnosti v okolí vašeho bydliště. Zatímco dříve jsme výběr měli omezený, dnes naleznete ve větších městech kluby a skupiny zabývající se téměř všemi sporty, hudebními nástroji, jazyky i různými druhy umění. Prozkoumejte vaše možnosti a podívejte se, zda nemůžete navštívit i ukázkové hodiny. Jsou skvělou příležitostí, při které si dítě může osahat novou aktivitu a vy zjistíte, zda bude schopné na kroužek docházet i další podrobnosti.

Jakmile se s potomky dohodnete, kde se jim líbí a jaké kroužky navštěvovat chtějí, přichází na řadu to nejdůležitější – ukočírovat rodinný management a zajistit u menších dětí někoho, kdo je bude na kroužky vodit a vyzvedávat. Většina aktivit začíná okolo 15. hodiny, lektoři potřebují děti čilé, neunavené, ale mnohdy tyto časy kolidují se zaměstnáním a časovými možnostmi rodičů.

Vědecké kroužky
Vědecké kroužky – Zdroj: Shutterstock.com

Jak vám mimoškolní aktivity pomohou naučit děti zodpovědnosti?

Od začátku s dětmi chystejte jejich věci společně a postupně tuto povinnost převeďte na ně a pouze věci zkontrolujte. Hodit se jim to bude jak ve školce, tak poté ve škole, kdy si budou muset nachystat aktovku na druhý den. Naučte je nést zodpovědnost za to, když něco zapomenou, ale netrestejte je. Starší děti by měly vědět, ve které dny a časy kroužky navštěvují, a s touto informací už samostatně pracovat, když si například budou chtít pozvat domů kamaráda.

Kroužky dětem pomohou i se sociálními interakcemi a obecně se osmělit ve větším kolektivu. V nejlepším případě si v něm najdou přátele, se kterými budou moci trávit i další volný čas. Pohybové aktivity naučí děti lásce ke zdravému pohybu, nemusí přitom jít o fyzicky náročné sporty, například holčičky velmi rády tančí.

V neposlední řadě, když dítě navštěvuje kroužek, naučí se smysluplně využívat svůj volný čas.

 

Autorský článek

Naučte děti zodpovědnosti díky kroužkům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!