Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti ve třídě / foto: shutterstock

Od podzimu by se ve školách a školkách mohla změnit hygienická pravidla

Ředitel odboru ochrany zdraví Matyáš Fošum představil nedávno v jednom pořadu novou vyhlášku týkající se změn v hygienických pravidlech pro prostory škol. Některá pravidla se setkávají s kladnými ohlasy, některá vyvolávají vlnu odporu.

Ministerstvo zdravotnictví představuje novou, možnou podobu vyhlášky, která upravuje hygienická pravidla ve vzdělávacích institucích, jako jsou školy a školky. Hlavní důraz klade na čerstvý vzduch a kvalitní osvětlení. Počítá i s šetřením pitné vody a z toho pramenící využívání dešťové vody na splachování  WC. To je jisto jistě v pořádku. Nicméně, tato pravidla zahrnují i novinky v podobě počtu toalet a způsobů jejich používání. A tady se už poněkud naráží u široké veřejnosti.

Hygiena na prvním místě
Hygiena na prvním místě – Zdroj: Shutterstock.com

Nebude vymezený počet toalet a zvažuje se, že nebudou rozdělené toalety

Přesněji řečeno, bude muset být zachován dostatečný počet toalet, ale nikdo nebude vyčíslovat, kolik je dostatečný počet. Toto bude na uvážení zřizovatele školy nebo školky. Dále přichází v úvahu fakt, že nebudou rozděleny toalety na ,,dívčí a klučičí “.  Tato část možných úprav hygienické vyhlášky budí zřejmě největší nevole.

Představa některých rodičů a také žáků, že toalety budou smíšené, je nemyslitelná. Pro mnoho lidí a rodičů především, je toto návrat zpátky, kamsi do minulosti.

Ač je tato možnost zrušení rozdělení toalet podle pohlaví obhajována jakkoli, pravdou je, že ve své podstatě jde o diskriminaci.

Ano, jedním argumentem je, že se vyjde vstříc osobám s nebinární identitou a nebude to pro ně diskriminační, ale zamyslel se někdo i nad tím, že právě toto může diskriminovat ty dětské osoby, které se osobně genderově řadí k jedincům mužského a ženského pohlaví? Hodně zjednodušeně řečeno, holky chtějí mít právo dojít si na toaletu s označením ženy a kluci si zase chtějí dojít na WC s označením páni.

Diskutabilní rozmanitost pohlaví dorazila už i do škol
Diskutabilní rozmanitost pohlaví dorazila už i do škol – Zdroj: Shutterstock.com

Problematika toalet na školách a školkách bude způsobena zákonodárci, ale řešit ji budou muset zřizovatelé

Trošičku je v tom jistý alibismus, ale zákonodárci mají změny ve vyhlášce hygienických opatření vymyšlené skutečně dobře. Ve své podstatě dají pravidla, která si musejí zřizovatelé upravit dle vlastních potřeb. Takže až se budou rodiče a žáci rozčilovat, zákonodárci se budou moci jen usmívat.

 

Zdroj:

https://radiozurnal.rozhlas.cz/chceme-chranit-zdravi-deti-vzduch-ve-skolach-je-nekvalitni-je-pro-nas-prioritou-9050240

 

 

Od podzimu by se ve školách a školkách mohla změnit hygienická pravidla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!