Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vězení / foto: shutterstock

Na pořadu dne je otázka, zda se má u trestné činnosti uvádět národnost pachatele

Tato otázka je poměrně diskutabilní. Zaznívají názory, že pokud se národnost u trestné činnosti uvede, uměle to konstruuje kolektivní vinu dané národnosti.

V otázce uvádění národnosti u trestné činnosti se neshodnou ani naši politici

Velké rozpory mezi tím, zda národnost u trestných činů uvádět, nebo nikoli, měli například Tomio Okamura a Vít Rakušan. Ostře se každý vymezil k tomu, zda je zde nutnost uvádět národnost pachatele, nebo není. Vít Rakušan se vyjádřil, že důležité je trestnou činnost vyšetřit a ne přilévat olej do ohně tím, že uvedeme národnost v případě obžalovaného nebo podezřelého z trestné činnosti. Je to skutečně tak, že by uvedení národnosti podněcovalo k rasové, etnické nebo národnostní nevraživosti?

Otázka národnosti vězňů
Otázka národnosti vězňů – Zdroj: Shutterstock.com

Když budeme znát národnost pachatele, změní to něco?

Když se nad tím zamyslíme, nezmění to nic. Trestný čin bude pořád trestným činem. Na druhou stranu, proč tuto informaci nezveřejnit? S ohledem na GDPR se neuvedou osobní údaje, ale národnost se uvádět smí i s ohledem na ochranu osobních údajů.

Je to komplikovaná věc. Dle advokátky Dagmar Raupachové je celá záležitost s uváděním národnosti o to složitější, že může mít dvojí dopad. Pokud bude národnost uvedena, může to vést k podněcování nenávisti vůči národnosti. Na druhou stranu, pokud uvedena nebude, vzniknou dohady, spekulace a efekt může být zcela opačný.

Zjednodušeně řečeno, pokud si přečteme článek ve znění – Ukrajinec, Polák, Kanaďan, atd. napadl v parku ženu – zareagujeme tak, že se tu roztahují a myslí si, že jsou v naší zemi doma. Pokud bude článek ve znění – Muž v parku napadl ženu – mezi lidmi se začne o případu mluvit tak, že to má na svědomí určitě Ukrajinec, Polák, Kanaďan, atd.  A tady je nejspíše největší kámen úrazu. Každý si dosadí tu národnost, kterou chce, respektive tu, proti které má osobně výhrady.

Je tedy otázkou, zda národnost u pachatele nebo podezřelého z trestné činnosti uvádět, nebo ne. Nejlepší by pochopitelně ale bylo, kdyby se trestná činnost nepáchala, a to ani Čechy ani zástupci jiných národností v naší zemi.

 

Zdroj:

https://cnn.iprima.cz/porady/hlavni-zpravy/narodnost-u-trestnich-cinu

Na pořadu dne je otázka, zda se má u trestné činnosti uvádět národnost pachatele

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!