Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jablka na stromě / foto: shutterstock

O původu značky Apple a další zajímavá fakta o jablkách

Jablíčko, ovoce z ráje, asi nejznámější druh ovoce na světě, které zná každý. V obchodních řetězcích se na nás z regálů usmívají mnohé odrůdy, některé k přímé konzumaci, jiné, které se lépe hodí na upečení ikonického štrúdlu či k lisování.

Co o jablkách ale určitě nevíte?

Lahodná jablka
Lahodná jablka – Zdroj: Shutterstock.com
  • Existuje přes 7 500 odrůd jablek, ale ne všechny se prodávají v obchodech. Například v USA se na pultech setkáte s přibližně 100 odrůdami z celkových 2500 zde pěstovaných.
  • Jabloni trvá cca 5 let než začne produkovat první plody.
  • Jablka jsou „domácí“ ve více než 50 zemích na světě.
  • Zkoušeli jste někdy jablko ponořit do vody? Ani nemusíte, nepovede se vám to. Jsou totiž z 25 % tvořená vodou, a tak plavou na hladině. Této vlastnosti se často využívá při hře, kde lovíte jablka ústy v lavoru.
  • Většina jablečných stromů vykvete růžově, ale jejich květy se postupně zbarví do běla.
  • Jablka rychle oxidují, což je příčinou jejich hnědnutí po rozkrojení. Oxidace stojí také za hnědou barvou moštu, proto se do jablečných džusů přidává navíc citronová či limetková šťáva pro zachování barvy.
  • Chcete-li zhubnout, sáhněte po jablku. Obsahuje vysoké množství vlákniny a zároveň je málo kalorické. Ideální součást diety.
  • Apple pie neboli jablečný koláč známý z amerických filmů vůbec nepochází z Ameriky. Svůj původ má v anglicky mluvící sesterské zemi, Anglii. První jablečné koláče byly pro vysokou cenu cukru úplně bez něj, sladily se sladkým ovocem, třeba fíky.
  • Jablečný džus se v dřívějších dobách doporučoval při depresích a psychických problémech.
  • Jmenovkyně tohoto ovoce, značka Apple Stevea Jobse, své jméno získal díky Jobsově oblibě jablek. Při procházce jabloňovým sadem se rozhodl pro prosté „Apple“.
Zakladatel společnosti Apple
Zakladatel společnosti Apple – Zdroj: Photo Oz / Shutterstock.com

Ať už patříte mezi světovou většinu a jablka konzumujete ve velkém, nebo jste si oblíbili jiné ovoce, pár zajímavých informací se vám třeba bude i tak hodit. Můžete se s nimi blýsknout v rámci společenské konverzace.

 

Zdroje:

https://parleefarms.com/apple-facts/

https://craves.everybodyshops.com/25-fascinating-facts-you-never-knew-about-apples/

https://www.thistle.co/learn/thistle-thoughts/apple-fun-facts

Zajímavá fakta o jablcích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!