Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fexting / foto: shutterstock

Fexting aneb hádka přes telefon jako trend moderní doby

Žijeme v době, kdy často komunikace online převažuje nad osobní. Není tak divu, že se v digitálním světě odehrávají i hádky. Mohou být v něčem přínosem?

V dnešní době prostřednictvím textových zpráv flirtujeme, rozcházíme se a taky se hádáme. Nemusí se jednat pouze o hádku s partnerem, ale i rodiči, kamarády. Zkrátka s kýmkoli. Vše má své klady a zápory. Jaké?

Komunikace přes zprávy

Komunikace přes zprávy je dnes běžnou a nedílnou součástí našich životů. Často si jejich prostřednictvím vyjadřujeme lásku, pocity, myšlenky. Mnohdy je snadnější se svěřit prostřednictvím zprávy o tom, co nás štve, co máme na srdci, přiznat průšvih apod. To, co jsme schopni napsat do textovky, bychom mnohdy stěží řekli osobně, tj. tváří tvář.

Při psaní textovek nemáme zábrany. Jenže kvůli tomu také mnohdy napíšeme něco, co bychom nevypustili z úst a co už nelze vzít zpátky. Ano, prostřednictvím mobilních zpráv se i hádáme. Může to být snadnější než se hádat z očí do očí. Řada z nás nemá ráda konflikty a přímý střet je pro nás nepříjemný. Když jsme schováni za displejem, máme i větší kuráž. Jenže v tom je právě fexting velmi zrádný.

Hádky přes telefon
Hádky přes telefon – Zdroj: Shutterstock.com

Fexting neboli fighting over text

Při psaní textových zpráv je velký prostor pro vznik nedorozumění. Mnohdy postačí jen špatně zvolený smajlík, stručná odpověď, která může vyznít odměřeně. Nebo hned nereagujete, neodpovíte, což může ve druhém vzbuzovat pochybnosti, dokonce i naštvat, urazit apod. Při této komunikaci nemůžete zapojit sociální signály, tj. tón hlasu, oční kontakt, gestikulace apod. Je tak ze slov mnohdy těžké pochopit, co si druhá osoba myslí. A právě kvůli tomu velmi snadno vznikne nedorozumění či nepochopení.

Hádka přes telefon může mít i jistou výhodu

V afektu vypustíme z úst mnohdy slova, kterých později litujeme. Někteří při každém sporu vybuchnou, propuknou v pláč, mají potřebu něčím házet. Zkrátka impulzivní jednání, které může situaci jen zhoršit. Díky fextingu máte možnost relativně vychladnout a v klidu si promyslet váš názor na věc, co skutečně chcete říct. K tomu si zprávu ještě můžete před odesláním přečíst. Při fextingu je možné si dát chvíli pauzu.

Ať už jde o hádku z očí do očí nebo přes zprávy, tak je třeba myslet na to, že vše je o kompromisech.

 

Zdroje:

https://cosmopolitan.cz/love/fexting-aneb-kdy-jsou-hadky-po-telefonu-prinosem-a-kdy-ne/

https://www.elle.cz/laska-sex/vy/fexting-neboli-hadky-po-telefonu-3-duvody-proc-se-jim-radeji-vyhnout

Fexting aneb hádka přes telefon

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!