Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nadměrná únava / foto: shutterstock

Únavě po jídle lze předejít správným výběrem potravin – vsaďte na komplexní sacharidy i dostatek bílkovin

Také na vás po vydatném obědě padne únava a máte největší chuť dát si odpoledního šlofíka? Jídlo by nám mělo správně dodávat energii a ne nás v polovině dne úplně zastavit. Jednoduchými kroky tomu lze ale předejít.

Čeho se vyvarovat?

Pokud hledáte příčinu své únavy po jídle, je důležité zamyslet se nad tím, co za potraviny jíte, jak je vzájemně kombinujete a samozřejmě je rozhodující i velikost porce. Všechny tyto tři faktory totiž mají zásadní vliv na to, jak se po jídle budeme cítit. Mezi jídla, která vás spolehlivě unaví, patří zejména taková, která jsou bohatá na tuky a cukry. Pozor si také dejte zejména na průmyslově zpracované potraviny.

Nezdravá strava podporuje větší únavu
Nezdravá strava podporuje větší únavu – Zdroj: Shutterstock.com

Komplexní sacharidy jsou základ

Sladkosti a potraviny bohaté na jednoduché cukry nám sice dají energii okamžitě, ale zase o ni rychle přijdeme jejím náhlým poklesem. Daleko lepší a zdravější volbou jsou komplexní neboli složené sacharidy, které se na rozdíl od cukrů rozkládají v těle postupně a energie z nich se uvolňuje pozvolna. Díky tomu se vám energie získaná z potravy v těle rozloží na delší dobu bez velkých propadů a výkyvů. Pozitivním účinkem je také fakt, že takto budete mít méně často chuť na sladké, což se zajisté velmi hodí při dodržování štíhlé linie. Mezi vhodné sacharidy patří ovoce, zelenina, brambory, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, quinoa, pohanka, jáhly, rýže nebo třeba luštěniny.

Zdravá strava vám dodá více energie
Zdravá strava vám dodá více energie – Zdroj: Shutterstock.com

Nezapomeňte na dostatek bílkovin

Velkou únavu také můžete pociťovat tehdy, pokud strava obsahuje pouze velmi malé množství bílkovin. Bílkoviny totiž v těle regulují celou řadu zásadních procesů pro celkové zdraví a jsou také součástí všech našich buněk a tkání. Každé vaše jídlo by proto mělo ideálně nějaké to množství bílkovin obsahovat. Uvádí se, že potřeba bílkovin u zdravého dospělého člověka je 0,8–1,2 g na kilogram tělesné hmotnosti. Dobrým zdrojem bílkovin je libové maso, vejce, ryba, kefír, bílý jogurt, tvaroh, tvrdý sýr do 30 % tuku v sušině a ořechy. Vegani mohou doplňovat bílkoviny z oblíbeného tofu nebo tempehu.

 

Zdroj:

https://botanic.cz/magazin/unava-strava-co-jist-cemu-se-vyhnout

https://www.stobklub.cz/clanek/bilkoviny-a-hubnuti-kolik-jich-mate-snist-jake-vybrat-a-proc-jsou-tak-dulezite-/

 

Únavě po jídle lze předejít správným výběrem potravin – vsaďte na komplexní sacharidy i dostatek bílkovin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!