Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Předání bytu / foto: shutterstock

Při pronájmu bytu si dobře prověřte budoucího nájemníka – není v exekuci či insolvenci?

Pronajímat byt není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Najít nájemníka ještě neznamená, že vám každý měsíc přistane na účtu požadovaný nájem.

Co když nájemník neplatí? A co když porušuje smlouvu jiným způsobem? Jak mít z bytu výhodnou investici a zbavit se starostí? 

Co obnáší pronájem bytu

Když se rozhodnete pronajímat byt po babičce jako investici nebo jste ho pořídili svým dětem, které jsou ještě malé, je to samozřejmě možný zdroj příjmů. Jenže aby tomu tak bylo, je potřeba na to jít chytře. Nejprve musíte mít dobře napsané smlouvy se všemi právními náležitostmi. Ty by měl sestavit advokát, což vás bude stát peníze. Pokud svěříte tento úkol realitní kanceláři, opět počítejte s tučným poplatkem.

Seženete-li si podnájemníka sami, je potřeba ho dobře prověřit. Jako soukromá osoba těžko zjistíte, zda má v pořádku své platby, zda není v exekuci či insolvenci apod. Pokud bude platit pozdě nebo vůbec, budete mít starosti. Ty nastanou i ve chvíli, kdy se nájemník nebude chovat v souladu se smlouvou. A co když se v bytě něco porouchá? Bude vám nájemník volat, abyste problém řešili. To vás bude stát čas i další starosti. Přitom se dá těmto komplikacím snadno vyhnout.

Pronájem je lepší svěřit profesionálům
Pronájem je lepší svěřit profesionálům – Zdroj: Shutterstock.com

Svěřte správu pronájmu profesionálům

Naštěstí existují firmy, které se věnují pronájmům nemovitostí profesionálně. Byt si od vás pronajmou do své správy, zajistí za vás veškerou smluvní dokumentaci a ušetří vám plno času, peněz i starostí. Pro byt sami najdou vhodného nájemníka, kterého dobře prověří – i z hlediska placení nájmu. Pokud nájem nebude řádně splácen, budou to řešit za vás. Stejně tak budou s podnájemníkem komunikovat, pokud vzniknou v bytě problémy.

Nájem si stanovíte ve smlouvě, včetně výše záloh za energie, poplatků do fondu oprav atd. Firma zajistí, aby vám požadovaná částka přistála na účtu vždy včas. Některé firmy dokonce nabízí tzv. garantovaný nájem, což znamená, že své peníze dostanete i ve chvíli, kdy zrovna ve vašem bytě není žádný nájemník. Obvykle je však taková služba spojená s vyššími poplatky. I to se ale vyplatí, když si uvědomíte, že se váš byt pronajímá v souladu se zákony a vy nemáte žádné starosti, jen inkasujete nájemné.

 

Zdroj:

https://idealninajemce.cz/

https://tvujspravce.cz/

 

Pronajímáte byt? Svěřte všechno profesionálům a máte po starostech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!