Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kimči / foto: shutterstock

Kimči příznivě působí na trávicí soustavu, posiluje imunitní systém a pomáhá před nachlazením i virózami

Co ke kimči a proč ho zařadit do svého jídelníčku? Jedná se o jednu z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině. Jaké další účinky má na naše zdraví?

Původ kimči aneb pozoruhodná historie

Kimči má dlouhou historii. Rozhodně se nejedná o nějaký výstřelek v rámci zdravé výživy dnešní moderní doby. Vůbec ne! První zmínky o kimči jsou staré už 3 000 let. Pravdou je, že se postupem času měnilo. V jednu dobu bylo tvořeno výhradně čerstvou zeleninou a solí. Zhruba ve 12. století začaly být přidávány další suroviny, kdy se pokrm začal více blížit současné podobě, tj. součástí je nejen čerstvá zelenina, sůl, ale také směs různých druhů koření.

Příprava kimči
Příprava kimči – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se vyrábí kimči

Kimči nebo též kimchi lze připravit v mnoha odlišných variantách. Základní surovinou je čínské zelí, bílá ředkev a jarní cibulka. Nezbytnou součástí je sůl a různé druhy koření, jako například zázvor, chilli, česnek apod. Kimči je směs, která se nakládá a nechává několik měsíců fermentovat. Výsledkem je pikantní a velmi chuťově zajímavý pokrm, který může být přílohou či předkrmem. Může se rovněž přidat do polévek, dušených nebo rýžových pokrmů, jakožto servírovat s palačinkami na slaný způsob. Pokud to přeženete s alkoholem, tak je kimči rovněž výborný jako vyprošťovák.

Kimči a účinky na zdraví

Kimči na základě provedené studie má protirakovinné účinky, dále velmi příznivě působí na trávicí soustavu, posiluje imunitní systém a pomáhá v prevenci před nachlazením, virózami apod. Stejně tak je prospěšným pokrmem pro diabetiky. Je skvělou volbou i v případě, že chcete zhubnout. V neposlední řadě snižuje hladinu cukru v krvi.

Nakládaná zelenina
Nakládaná zelenina – Zdroj: Shutterstock.com

Zajímavosti o kimči

Kromě základní varianty existuje celá řada alternativních receptur. V obchodu, receptech i restauracích se můžete setkat s různými ingrediencemi v rámci složení. Kimči si můžete koupit, připravit doma, jakožto dopřát právě i v restauračním zařízení. Jelikož se jedná o národní korejský pokrm, tak v Koreji v mnoha restauracích dostanete misku kimči zdarma. Je zde hlavně přílohou, která se často konzumuje s rýží, polévkou apod.

 

Zdroje:

https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/kimchi/

https://www.jimeto.cz/kimchi/

Kimči: Co to je a proč ho zařadit do svého jídelníčku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!