Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční ozdoby / foto: foto: R. Jacík, se souhlasem: R. Jacík

Malíři vánočních ozdob finišují svá díla

Říkáte si nejspíš, že jsme se zbláznili, vždyť teprve nedávno skončily letní prázdniny, ale nenechte se zmást. Pro výrobce vánočních ozdob je sezóna výroby od března do začátku října.

Skleněné vánoční ozdoby jsou stále v oblibě

Někdo si ozdobí stromeček ozdobami po babičce, někdo sáhne po přírodních ozdobách, tak jak se to dělávalo za starých časů. Jiný zase sleduje módní trendy a vánoční stromeček ozdobí podle toho, co je ten rok zrovna in. Někomu se líbí a pořídí si ozdoby na stromeček s ručním malováním.

Křehká krása spolu s ručně namalovaným obrázkem na někoho působí kýčovitě, další se malované vánoční ozdoby nemůže vynadívat. Každý máme jiný vkus, pravdou ovšem je, že malované ozdoby se stále těší velké oblibě.

Vánoční ozdoby
Vánoční ozdoby – Zdroj: Foto: Lenka Marousková, se souhlasem Lenky Marouskové

Na skleněné baňky lze namalovat prakticky cokoliv

Zkušené malířky, které malují vánoční ozdoby, musejí mít pevnou a lehkou ruku a pak je jedna koulička jako druhá. Ano, dnes je možné zakoupit různé šablony, obtisky a další vymoženosti moderní doby, ale malování štětcem je malování štětcem. Prim v malovaných motivech vánočních ozdob hrají chaloupky. Malují se ale i zvířátka, sněhuláci, křesťanské motivy, nebo se jen píše jméno.

Malované ozdoby
Malované ozdoby – Zdroj: Foto: Lenka Marousková, se souhlasem Lenky Marouskové

Vánoční ozdoby se začínají malovat na jaře

Ač to nezní moc logicky, je to tak. Výrobcům skleněných malovaných vánočních ozdob začíná sezóna někdy v březnu a končí začátkem října. Celý rok se ozdobičky připravují k tomu, aby mohly zdobit vaše vánoční stromečky.

Vyrobit jednu takovou skleněnou baňku s ručně malovaným obrázkem není nic jednoduchého. Koulička se musí vyfouknout, smočit v barvě nebo nastříkat a pak namalovat. Nakonec se zařízne nožem na sklo odtažek, dá se na něj záponka a hotovo. Zní to jednoduše? Klidně si můžete pořídit skleněnou kouličku pouze se základní barvou a můžete si ji třeba spolu s dětmi namalovat sami.

 

Zdroj:

Autorský článek založený na rozhovoru s výrobci vánočních ozdob

 

Malíři vánočních ozdob finišují svá díla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!