Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dostihy / foto: Shutterstock

Velká pardubická si opět vybrala svou daň

Velká pardubická byla letos opět skvělou podívanou. Bohužel na nejobávanější překážce nechal svůj život kůň Stuke. Ze startujících 31 koní doběhlo pouze 18 z nich.

133. ročník Velké pardubické byl drama až do konce

Velká pardubická steeplechase je dostihový závod pořádaný každoročně v Pardubicích. Sportovní událost s nejdelší sportovní tradicí letos již zaznamenala sto třicátý třetí start. Patří mezi nejtěžší dostihy v Evropě. Letos závod nedokončilo třináct koní. Jeden kůň si na Taxisu způsobil fatální zranění a odebral se bohužel do koňského nebe. I to je bohužel sport.

A tady se opět ozývají hlasy, že Velká pardubická je svým způsobem týrání zvířat. Je to tak? Je sport, pro který jsou koně chovaní a vychovávání, jen jejich týráním?

Dostihový kůň
Dostihový kůň – Zdroj: Shutterstock.com

V roce 1994 se dráha včetně Taxisu upravovala, aby nebyla tak nebezpečná

Ochránci zvířat brojí proti nebezpečí některých překážek závodu. Mnoho radikálních ochránců přírody zastává názor, že celkově je samotný závod pro koně nebezpečný. Své postoje hájí tím, že koně jsou zneužívány pro pobavení lidí s tím, že se zbytečně riskují životy těchto ušlechtilých zvířat. Otázka oprávněnosti jejich tvrzení není zcela jednoduchá a relevantnost tvrzení, že na dostizích dochází k týrání zvířat, záleží asi na úhlu pohledu.

Dostihové koně chováme odjakživa k tomu, aby běhali dostihy. Žádný žokej, trenér ani majitel nevstupuje do závodu s tím, že koně požene až za hranu jeho možností. Kůň je pro ně nejen dostihový kůň, co jde do závodu, ale i parťák a zvíře, které milují.

Žokej a kůň
Žokej a kůň – Zdroj: Shutterstock.com

Každý sport má svá nebezpečí ale i krásu

Pokud bychom vyslyšeli hlasy radikálních ochránců přírody a koně již na dostihy a závody nechovali, co by s nimi vlastně potom bylo? Chovali bychom koně jen pro to, abychom se na ně dívali? Vždyť by někdo mohl přijít s tím, že i nést jezdce na hřbetu je již týrání. Že se nesmí to a tamto, že koním nevyhovuje tohle a vlastně, že kůň má žít jen divoce ve volné přírodě. Ale kde? Tímto samozřejmě zabíháme do extrému, ale je třeba si uvědomit, že vše změnit nejde a ne každá radikální změna by byla k lepšímu.

Dostihoví koně jsou koně, kteří běhají dostihy. Tak to bylo, je a doufejme, že bude. Můžeme se jen starat o to, aby do závodu vstupovali perfektně připravení zdraví koně a pak věřit, že si krásný dostihový sport nevybere i svou daň, která bohužel v podobě risku patří ke každému sportu.

 

Zdroj:

www.idnes.cz/sport/ostatni/velka-pardubicka-133-rocnik-sacamiro-faltejsek-zpravodajstvi.A231008_152511_sporty_ikuc

Velká Pardubická si opět vybrala svou daň

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!