Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
elektronická cigareta / foto: shutterstock

Ochucený nahřívaný tabák si už nekoupíte

Dle návrhu Evropské komise bude v České republice od 23. října platit zákaz prodeje ochuceného nahřívacího tabáku. Oslovení odborníci v tomto zákazu žádnou výhru nevidí.

Německo, Belgie a třeba i Francie zakážou i jednorázové elektronické cigarety

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob se vyjádřil tak, že zákaz ochuceného zahřívacího tabáku je požadavkem evropské směrnice. U elektronických jednorázových cigaret tato směrnice zákaz prodeje s příchutěmi nevyžaduje, je to na rozhodnutí členského státu. U nás prozatím se zákazem jednorázových e-cigaret nepočítá.

Francie, Belgie a Německo do zákazu zahrnuly i zmiňované jednorázové ochucené elektrocigarety.

Elektronická cigareta
Elektronická cigareta – Zdroj: Shutterstock.com

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zákaz nevidí jako šťastné rozhodnutí

Dle slov pana Vobořila jde tento zákaz více méně proti snižování či minimalizaci kouření. Snižování rizik u tabáku jde ruku v ruce s tím, že se kuřákům nabídnou méně škodlivé alternativy. Pokud se začne regulovat, a nebo dokonce zakazovat prodej ochucených e-cigaret, může to vést k tomu, že se značná část kuřáků, kteří přešli na nahřívací tabák nebo e-cigarety, vrátí zpátky ke klasickému kouření, kde je škodlivost prokazatelně vyšší.

Klasická cigareta
Klasická cigareta – Zdroj: Shutterstock.com

V Česku, ale i ve Francii kouří 20 % populace

Čísla nejsou nijak lichotivá. Ve Francii přistupují k zákazu příchutí alternativního kouření a procentuální číslo kuřáků v zemi neklesá. Naproti tomu ve Švédsku, kde se zvolila cesta alternativ, počet kuřáků klesl a nyní je zde pouze pětiprocentní počet kuřáků. Onemocnění spojená s kouřením, jako je například rakovina plic, infarkt, mozková příhoda a další, klesly o neskutečných 80 %.

Je tedy na zvážení, zda je dobré zakazovat alternativy, když to může vést k návratu ke klasickému kouření.

Samozřejmě, nejlepší by bylo, kdyby kuřáci dokázali s kouřením takzvaně seknout úplně, ale pokud nebudeme zcela naivní, musí nám být jasné, že tak jednoduché to není. Takže když už, tak to chce alespoň mít možnost té méně škodlivé alternativy.

 

Zdroj:

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/konec-nah%C5%99%C3%ADvan%C3%BDch-tab%C3%A1k%C5%AF-s-p%C5%99%C3%ADchut%C3%AD-v-%C4%8Desku/ar-AA1hCc7j#:~:text=23.%20%C5%99%C3%ADjna%20za%C4%8Dne%20platit%20z%C3%A1kaz%20prodeje%20nah%C5%99%C3%ADvan%C3%A9ho%20tab%C3%A1ku,dokonce%20p%C5%99istoupily%20k%20z%C3%A1kazu%20jednor%C3%A1zov%C3%BDch%20cigaret%20s%20p%C5%99%C3%ADchut%C4%9Bmi.

Ochucený nahřívaný tabák si už nekoupíte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!