Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zábavné koloběžkování / foto: shutterstock

Od ledna 2024 si budete muset platit povinné pojištění na elektrokoloběžky a segwaye

Oblíbenost elektrokoloběžek, segwayu a dalších vozítek poháněných elektromotorem stále stoupá. Bohužel stoupá i nehodovost těchto účastníků silničního provozu. Od ledna 2024 se tak na tato elektrovozítka vztahuje povinnost mít sjednané povinné ručení.

Česká vláda se přidala k nařízení EU o povinném pojištění pro e-koloběžky a segwaye

Od ledna 2024 bude povinné pojištění na e-koloběžky a segwaye. Toto nařízení se týká všech vozidel překračujících rychlost 25 km za hodinu a nebo vozidel překračující rychlost 14 km za hodinu s hmotností větší než 25 kg. Výjimku, alespoň prozatím, dostaly mimo jiné e-kola, a to z toho důvodu, že elektromotor není hlavním zdrojem pohonu, nýbrž jen pomocným zdrojem pohonu.

Elektrokoloběžka
Elektrokoloběžka – Zdroj: Shutterstock.com

Proč přibývá nehod způsobených e-koloběžkami

Přímo úměrně jak stoupá počet elekrokoloběžek v provozu, stoupá bohužel i počet nehod způsobených těmito dopravními prostředky. E-koloběžky mnohdy řídí i děti a v ostrém provozu se často chovají, jako by jim silnice patřila a pravidla silničního provozu se jich absolutně netýkala. Toto je smutná realita.

Projížďka na elektrokoloběžce

S povinností pojištění e-koloběžek přišla Evropská unie

K modernizaci legislativy o provozu malých elektrovozítek přistoupila před pár měsíci Evropská unie v reakci na jejich zvyšující se počet. Evropský parlament a Rada EU určily i směrnice e- vozidel,  kterých se nově povinné pojištění týká. Čeští zákonodárci se k nařízení EU připojují od ledna 2024.

Pokud vlastníte e-koloběžku nebo segway, bylo by dobré zkontrolovat technické údaje tohoto vozítka, abyste si případně včas sjednali povinné pojištění. Předejdete tak zbytečným nepříjemnostem a v případě způsobení nehody bude vaše pozice při hrazení způsobené škody mnohem jednodušší.

 

Zdroj:

https://vtm.zive.cz/clanky/elektricke-kolobezky-povinne-ruceni-2024/sc-870-a-216816/default.aspx#:~:text0=U výkonnějších elektrických koloběžek se od roku 2024,vztahovat na všechna vozítka%2C výjimku získala mj. e-kola.

 

 

 

Od ledna 2024 si budete muset platit povinné pojištění na elektrokoloběžky a segwaye

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!