Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ořechové skořápky / foto: shutterstock

Proč nevyhazovat skořápky z ořechů? Poslouží k vybělení zubů i posílení imunity

Vlašské ořechy jsou zdravé. Pro mnohé znamenají nepostradatelnou ingredienci pro pečení vánočního cukroví. Skořápky mají rovněž přínos pro zdraví. Jak a k čemu je využít?

Období sběru a sušení vlašských ořechů v nás evokuje blížící se příchod Vánoc. Vlašské ořechy můžete ovšem koupit v obchodě po celý rok. Jsou zdravé. Jenže při loupání ořechů skořápky končí automaticky v koši. A to je škoda. Dají se totiž velmi dobře využít. K čemu a jak?

Ořechové skořápky
Ořechové skořápky – Zdroj: Shutterstock.com

Nedostatek jodu v těle

Pokud trpíte nedostatkem jodu, pomůžou vám skořápky z vlašských ořechů. Stačí 2 a ½ šálku čistých skořápek zalít 2 šálky vody, poté zvolna vařit minimálně 20 minut. Pak nechat vychladnout, přecedit. Užívá se ½ až 1 šálek, a to 3 × denně po dobu nejméně 14 dnů.

Posílení imunitního systému

Jemný prášek ze skořápek se smíchá s medem a užívají se 1 až 2 lžičky denně. Posílíte tím svou obranyschopnost. A právě zejména na podzim a v zimě je třeba posilnit imunitní systém.

Čaj proti nachlazení

Podzimní a zimní čas je rovněž spojen s vyšší náchylností k virózám a nachlazení. I zde jsou prospěšné a účinné skořápky z ořechů. Zhruba 10 skořápek důkladně přelijte ½ litrem horké vody. Nechte louhovat přes noc a poté sceďte. Scezený výluh zahřejte, dochuťte medem a popíjejte.

Čaj ze skořápek
Čaj ze skořápek – Zdroj: Shutterstock.com

Pro zářivý bílý úsměv

Kdo by se nechtěl pyšnit bílým chrupem. Pokud máte doma mixér či mlýnek, který ze skořápek vyrobí jemný prášek, můžete si tak udělat domácí bělicí zubní pastu. Prášek ze skořápek ořechů zalijte vodou (na 100 g cca ½ l vody) a vařte tak dlouho, dokud nevznikne konzistence pasty. Tou si pak jednou měsíčně po dobu cca 5 minut čistěte zuby.

Pomoc na problematickou pleť

Pokud vaše pokožka má sklony k akné, tak vám postačí přidat drcené skořápky do vašeho čisticího mléka či gelu. Díky tomu dojde k vyčištění pórů. Pleť bude na pohled zdravější. Tímto způsobem lze dokonale odstranit i make-up. Jen si hlídejte, aby se vám tento gel nedostal do očí.

Elixír na vlasy aneb pomoc proti vypadávání

Odvar ze skořápek je velmi dobrý na vlasy. Dokáže navrátit vlasům ztracenou sílu, zastavit i jejich padání. Pokud vás trápí šediny, tak vyzkoušejte odvar také, neboť pomůže pomalu navrátit vlasům jejich původní barvu.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/vyhazujete-skorapky-orechu-uz-to-nedelejte-74797

https://www.ireceptar.cz/zdravi/skorapky-orechu-vyuziti-30001011.html

 

 

 

 

 

Proč nevyhazovat skořápky z ořechů? Poslouží k vybělení zubů i posílení imunity

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!