Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes, přítel člověka / foto: shutterstock

Co si o vás myslí váš pes? Vyznejte se již brzy v komunikaci zvířat díky AI

Jiřík v pohádce o Zlatovlásce musel sníst kouzelného hada, aby porozuměl řeči zvířat. Vám už brzy možná bude stačit jen vytáhnout telefon.

Myšlenka na to, že bychom jednou mohli přeložit, co si zvířata mezi sebou říkají, není nic nového. Díky moderním technologiím se ale tyto nápady přesouvají z pohádek do reality. Nezisková organizace Earth Species Project (ESP) chce pomocí umělé inteligence dekódovat řeč zvířat a dokázat tak, že i jiní živočichové než člověk jsou uvědomělé a uvažující bytosti.

Umělá inteligence poradí s řečí zvířat
Umělá inteligence poradí s řečí zvířat – Zdroj: Shutterstock.com

Má to háček, vlastně dva

Problémem je, že různé druhy zvířat používají ke komunikaci také různé metody. Zatímco třeba primáti komunikují pomocí zvuků a obrazů, hmyz pomocí feromonů. A například psi používají ke komunikaci kromě zvuků také čich. Jiné druhy, třeba ptakopyskové, mezi sebou zase mohou komunikovat podle elektromagnetického pole. Množství dat, které musí výzkumníci získat, je tedy obrovské.

Dalším problémem je separace různých zdrojů zvuku ve volné přírodě, komunikační kanály nejrůznějších zvířat se často překrývají. I s tím si ale výzkumníci vědí rady a představili BioCPPNet, software, který je schopný jedinečný zvuk rozeznat a izolovat.

Porozumíme řeči zvířat?
Porozumíme řeči zvířat? – Zdroj: Shutterstock.com

Výsledky už za tři roky

Aktuálním cílem ESP je proto shromáždit co nejvíce komunikačních výrazů od divokých i domestikovaných zvířat, které nahrávají do databáze spolu s komentářem biologů. Poté je pomocí modelů podobných těm, které používá ChatGPT, analyzují a rozluští jejich význam. Výhledy jsou optimistické, první výsledky by se mohly objevit do tří let. Cíle výzkumníků však dalece přesahují touhu porozumět, co nám chce říct náš pes nebo naše kočka. Dešifrování komunikace zvířat by mohla mít obrovský dopad na ochranu naší planety a druhů, které na ní žijí. Už brzy se tak možná dočkáme toho, že letadla budou před vzlétnutím varovat okolní ptactvo nebo že křižující parník požádá ryby o změnu jejich kurzu.

 

Zdroj:

https://sj.news/co-o-vas-rika-domaci-mazlicek-ci-jak-se-bavi-zvirata-v-divocine-umela-inteligence-chce-desifrovat-rec-zvirat/

https://nedd.tiscali.cz/domluvime-se-jednou-se-zviraty-muze-nam-pomoci-prekladac-od-umele-inteligence-540556

Co si o vás myslí váš pes? Vyznejte se v psí komunikaci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!