Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Psychické problémy / foto: shutterstock

Absolutní ticho vede k halucinacím i šílenství

Je klidný večer, vy sedíte sami v potemnělé místnosti, vychutnáváte si zasloužený šálek čaje a slyšíte jen vlastní dech. Je ticho. Nebo si to alespoň myslíte – i zcela tichá místnost vydává hluk okolo 30 decibelů. A to je dobře.

Mozek zvuky potřebuje

Absolutní ticho je pro člověka nepřirozené. Už pravěcí lidé v jeskyních neustále slýchali praskající oheň, obcházející zvěř, šumění větru. Lidský mozek je tak uzpůsobený k tomu, aby přijímal podněty. A pokud je nedostává, začne si je sám vytvářet. To vede k závratím, halucinacím, a nakonec k úplnému zešílení. Mysleli byste, že celý tento proces by trval dny, ba i týdny? Omyl. V anechoické (zvukotěsné) komoře, která pohlcuje 99,99 % zvuků a její hlučnost byla naměřena na -9,4 decibelů, ztratí naprostá většina lidí rozum do třiceti minut.

Lidské vnímání
Lidské vnímání – Zdroj: Shutterstock.com

Tato zvukotěsná komora se nachází v Minnesotě a je zapsána v Guinessově knize rekordů jako nejtišší místo na světě. Je jednak zcela izolována od vnějších zvuků, jednak absorbuje i odrazy zvukových či elektromagnetických vln uvnitř sebe samé. Vzniká dokonalé zvukové vakuum. Po vstupu začnete slyšet tlukot vlastního srdce, vzduch v plicích, dokonce i otevírání a zavírání srdečních chlopní.

Mozek potřebuje zvuky k orientaci v prostoru, proto je v komoře nutné sedět, pohyb je zcela nemožný. Po pár minutách se dostaví závratě a nevolnosti, kvůli kterým většina lidí musí komoru opustit. Pokud to neudělají, zhruba za čtvrt hodiny začnou halucinovat – mozek si začne sám vytvářet sluchové vjemy. Může se jim například zdát, že někdo ozvučil jejich myšlenky. A přibližně za půl hodiny se zblázní úplně. Nejdelší čas, jaký někdo v komoře dokázal strávit, je 45 minut.

Záhadný lidský mozek
Záhadný lidský mozek – Zdroj: Shutterstock.com

K čemu komory slouží?

Podobných komor různé velikosti je na světe hned několik. Výrobci je používají k přesnému měření hlučnosti produktů, například displeje notebooku, tlačítka ovladače a podobně. Využívají je rovněž astronauti, jelikož simulují podmínky ve vesmíru.

 

Zdroj:

https://epochaplus.cz/nejtissi-misto-sveta-zblaznite-se-za-30-minut/

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/249698-absolutni-ticho-zatim-nikdo-dobrovolne-nesnesl-dele-nez-45-minut

https://www.flowee.cz/80-archiv-2017/esprit/duchovni-smery/1243-stravil-jsem-5-minut-uvnitr-nejtissiho-pokoje-na-svete-a-malem-jsem-se-zblaznil

I z ticha se můžete zbláznit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!