Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stres v práci / foto: shutterstock

Ergofobie je strach z pracovního procesu. Trpíte jí také?

Možná to bude znít komicky. Jenže ergofobie neboli přehnaný strach či úzkost z práce je problém, který není žádnou banalitou. Ba naopak. Dokáže udělat ze života hotové peklo.

Snad každý to zažil, kdy se mu prostě nechtělo do práce. Jenže v tomto případě jde o něco více. Bolesti břicha, bušení srdce, studený pot, pocit úzkosti, slabosti až na omdlení. Tak to jsou jen některé příznaky, které zažívají osoby trpící ergofobií.

Ergofobie neboli přehnaný strach z práce

Ergofobie pochází ze starořeckého slova ergon = práce a phobos = strach. Jedná se tak o přehnaný až zkrátka neovladatelný strach nejen ze samotné práce, ale rovněž i z provádění jednotlivých úkolů, které vyžadují jisté specifické dovednosti, schopnosti či znalosti. Rozhodně se nejedná o žádnou lenost, je to reálný strach.

Lidé mohou trpět různými fobiemi, jako například z pavouků, uzavřeného prostoru nebo naopak z místnosti plné lidí. Jenže s takovými strachy si lze alespoň částečně poradit a nedělají ze života takové peklo. Avšak ergofobie patří do skupiny hůře zvladatelných. Lidé, kteří trpí touto fobií mají nejen problém chodit do práce, ale dokonce si nejsou schopni práci hledat.

Strach z pracovních povinností i tlaku na výkon
Strach z pracovních povinností i tlaku na výkon – Zdroj: Shutterstock.com

Fobie, která má vždy nějaký důvod

Vzhledem k tomu, že se ergofobie projevuje poměrně širokou šálou symptomů, nebývá snadné stanovit diagnózu. Podle psychologů má původ v nějakém vnitřním konfliktu. Může jít o nízké sebevědomí, nedostatek sebeúcty, trauma či nějaké selhání. A to ať osobní, či profesní.

Přestože dle odborníků jsou vznikem této fobie ohroženi nejvíce mladí absolventi, živnostníci, senioři na konci pracovní kariéry či dlouhodobí zaměstnanci, tak může prakticky postihnout každého. Všeobecně se za rizikovější považují osoby náchylnější k syndromu vyhoření nebo ti, kteří jsou příliš oddáni své práci.

Syndrom vyhoření
Syndrom vyhoření – Zdroj: Shutterstock.com

Co s tím aneb účinná léčba

Pakliže se ergofobie stává pro člověka nepřekonatelná, je na místě vyhledat odborníka. Účinná je medikace, neboť především při potýkání se s panikou, úzkostí apod., je nutné nasadit léky. Souběžně s tím by měla probíhat i terapie, která bývá v tomto směru velmi efektivní a v průběhu času lze i léčiva vysadit.

Do značné míry může pomoc i zaměstnavatel. Pokud to jde, tak umožnit zaměstnanci práci ne v kanceláři, ale doma v rámci home office, a snažit se zaměstnance podpořit v jeho situaci i dalšími možnými úlevami, které mu pomohou jeho poruchu lépe zvládnout.

 

Zdroje:

https://www.spektrumzdravi.cz/psychologie/ergofobie-neovladatelny-strach-z-prace-a-silna-uzkost-z-pracovniho-procesu

https://www.elle.cz/krasa/fitness-zdravi/kdyz-se-prace-stane-nocni-murou-uz-jste-slyseli-o-ergofobii

Ergofobie je strach z pracovního procesu. Trpíte jí také?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!