Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Výhodná investice / foto: shutterstock

Paretovo pravidlo 80/20 vám napoví, kam investovat čas, energii a peníze

Paretův princip neboli pravidlo 80/20 nám říká, že 80 % výsledků pochází z 20 % příčin. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete využít Paretovo pravidlo k efektivnějšímu a spokojenějšímu životu.

Paretovo pravidlo vzniklo na základě pozorování italského ekonoma Vilfreda Pareta, který na své zahradě zjistil, že mu 80 % úrody přináší pouze 20 % hrachových lusků. Později se ukázalo, že tento poměr platí i pro jiné situace, například: 80 % tržeb firmy pochází od 20 % zákazníků, 80 % štěstí v životě pochází z 20 % aktivit, 80 % problémů v práci způsobuje 20 % kolegů, 80 % stresu v životě způsobuje 20 % událostí apod.

Úspěch v prácovním i osobním životě
Úspěch v prácovním i osobním životě – Zdroj: Shutterstock.com

Paretova analýza se hodí pro vaše podnikání i osobní život

Paretovo pravidlo nám tedy ukazuje, že ne všechny příčiny mají stejný dopad na výsledky. Některé příčiny jsou mnohem důležitější a efektivnější než jiné. Pokud chceme dosáhnout lepších výsledků s menším úsilím, musíme se zaměřit na ty příčiny, které mají největší vliv. Paretovo pravidlo se dá totiž aplikovat na různé oblasti života, jako je podnikání, osobní rozvoj, zdraví nebo vztahy. Jak to udělat?

Identifikujte vaše cíle a analyzujte aktivity během dne

Nejprve si na začátku Paretovy analýzy ujasněte, čeho chcete dosáhnou, co je pro vás důležité a jaký je váš smysl života. Jedině pokud budete vědět, jakým směrem zaměřovat svoji pozornost a energii, budete moci dojít ke kýženému výsledku. Chtít všechno a nic, totiž nikam daleko nevede. Dále analyzujte vaše každodenní aktivity a zdroje. Zamyslete se nad tím, co děláte každý den, jak trávíte svůj čas, energii a peníze. Co vám přináší radost a co naopak stres? Klidně si to sepište.

Sepsání důležitých bodů
Sepsání důležitých bodů – Zdroj: Shutterstock.com

Najděte svých 20 % a zaměřte se na ně

Z vaší osobní Paretovy analýzy vyberte ty aktivity a zdroje, které mají největší pozitivní dopad na vaše cíle a osobní život. Tyto aktivity a zdroje tvoří vašich důležitých 20 %. Do těchto 20 % zvyšte svou investici a dejte jim více pozornosti, neboli věnujte více času, energie a peněz těm aktivitám a zdrojům, které vám na základě analýzy přinášejí nejvíc užitku. Zaměřte se na kvalitu, nikoli na kvantitu. Vašich  80 % eliminujte nebo minimalizujte. Jinými slovy omezte ty aktivity , které mají malý nebo negativní dopad na vaše cíle a priority a neplýtvejte na ně své zdroje.

Aplikací Paretova pravidla do vašeho života dosáhnete lepších výsledků s menším úsilím. Budete efektivnější, produktivnější a spokojenější. Nezapomeňte ale, že Paretovo pravidlo není pevným zákonem, ale spíše orientačním poměrem. Může se lišit podle situace a okolností. Důležité je najít vaši optimální rovnováhu mezi vašimi 20 % a 80 %.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Paretův_princip

https://managementmania.com/cs/paretovo-pravidlo

 

Paretovo pravidlo 80/20 vám napoví, kam investovat čas, energii a peníze

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!