Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Monstrum ve filmu / foto: shutterstock

Proč rádi sledujeme horory? Zbavujeme se napětí, fascinuje nás filmové zpracování a užíváme si stmelující pocit

Hororové filmy jsou jedním z nejpopulárnějších žánrů kinematografie. Ač nám totiž způsobují strach a napětí, jsme jimi přitahováni. Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit, proč většina lidí ráda sleduje horory.

Vyplavujeme své vlastní napětí

Podle katarktické teorie nám horory pomáhají vyrovnat se s našimi vlastními negativními emocemi, jako je hněv, smutek nebo strach. Když totiž sledujeme horor, prožíváme silné emoce, které nás zbavují napětí a stresu. Sledováním hororu se tedy mohou vyplavit naše vnitřní pocity, které bychom jinak potlačovali, nevěděli o nich a nebyli s nimi v kontaktu. Horory nám také umožňují pocítit naše agresivní impulsy bez reálných následků.

Hororová scéna
Hororová scéna – Zdroj: Shutterstock.com

Ztotožňujeme se s postavami

Podle identifikační teorie se ztotožňujeme většinou s pozitivními postavami hororu, kteří jsou za hrdiny a zvítězí nad zlem. Tím si nevědomě posilujeme naše vnitřní sebevědomí a inspirujeme se v odvážnosti postav, což nám může vytvořit pocit kontroly nad situacemi v našem reálném životě. Horory nám také nabízejí možnost prozkoumat naše vlastní limity a strachy v bezpečném prostředí filmu.

Při společném sledování zažíváme pocit stmelení

Když horory sledujeme společně s ostatními lidmi, sdílíme díky tomu nevšední společné zážitky a intenzivní pocity. Díky tomu může tento typ filmů pomáhat navazovat a utužovat sociální vazby, soudržnost a solidaritu. Horory také slouží jako prostředek ke komunikaci o temnějších a nejpříjemnějších tématech, kterým bychom se jinak vyhnuli.

Jsme fascinováni uměleckým dílem

U hororů se nejen bojíme, ale také je můžeme oceňovat jako umělecké dílo, které nás fascinuje svou kreativitou, originalitou a kvalitou. Horory nám nabízejí možnost obdivovat různé aspekty filmové tvorby, jako je scénář, režie, herecký výkon, hudba, zvukové efekty nebo vizuální efekty. Navodit v divákovi ty správné pocity totiž není jen tak a ne každý horor to dokáže.

Horory nás fascinují
Horory nás fascinují – Zdroj: Shutterstock.com

Sledovat horory se má ovšem s mírou

Každý z nás může mít jiný důvod, proč rád sleduje horory. Možná je to kombinace více faktorů nebo něco úplně jiného. Důležité je si uvědomit, že horory jsou formou zábavy, která má své klady i zápory. Na jedné straně nám mohou pomoci uvolnit se, pobavit se, naučit se něco nového nebo posílit naše sociální vztahy. Na druhé straně nám mohou způsobit nepříjemné pocity, noční můry či fobie. Proto bychom měli být opatrní a vybírat si horory podle našich preferencí, osobnosti a okolností. A hlavně si je užít s mírou a rozumem. 

 

Zdroj:

https://www.mojezdravi.cz/psychika/proc-milujeme-horory-pet-duvodu-proc-se-radi-bojime-5950.html

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/potrebujeme-se-divat-na-horory-vetsina-z-nas-ano

 

Proč rádi sledujeme horory?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!