Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Inteligence / foto: shutterstock

9 druhů inteligence podle toho, jak zpracováváme informace, jak řešíme problémy a jak se vyjadřujeme: Která převládá právě u vás?

Existuje jen jeden způsob, jak můžeme měřit a posuzovat inteligenci, nebo je jich více? Na tuto otázku se snaží odpovědět teorie mnohočetné inteligence, kterou navrhl americký psycholog Howard Gardner v roce 1983.

Podle Gardnera není inteligence jen otázka IQ, ale také způsob, jakým vnímáme a tvoříme svět okolo sebe. Jeho teorie zahrnuje devět typů inteligence, které se liší podle toho, jak zpracováváme informace, jak řešíme problémy a jak se vyjadřujeme. Každý člověk má v sobě kombinaci těchto typů inteligence, akorát, že některé jsou u něj silnější než ostatní.

Inteligence
Inteligence – Zdroj: Shutterstock.com

Lingvistická inteligence

Lingvistická inteligence je schopnost používat jazyk k vyjadřování myšlenek a pochopení druhých. Lidé s touto inteligencí mají bohatý slovník, cit pro gramatiku a pravopis, snadno se učí cizí jazyky, rádi čtou, píší a poslouchají příběhy. Jsou to většinou spisovatelé, novináři, učitelé, právníci nebo tlumočníci.

Logicko-matematická inteligence

Tento typ inteligence značí schopnost používat logiku, čísla a abstraktní myšlení. Pokud je u vás tato inteligence vyvinutá, rádi řešíte hádanky a rébusy, zajímáte se o technologie a dokážete rychle uvažovat. Mezi nejčastější profese, které vyžadují logicko-matematickou inteligenci, patří matematici, fyzici, programátoři, inženýři nebo ekonomové.

Matematická inteligence
Matematická inteligence – Zdroj: Shutterstock.com

Prostorová inteligence

Prostorová inteligence je schopnost vnímat a manipulovat s prostorovými vztahy a vizuálními informacemi. Lidé s touto inteligencí mají dobrý smysl pro orientaci, pamatují si tvary a barvy, dokážou si představit objekty z různých úhlů a rádi kreslí, malují nebo fotí. Nejčastěji to jsou architekti, designéři, umělci, kartografové nebo piloti.

Hudební inteligence

Pokud u vás vévodí hudební inteligence, potom máte skvělou schopnost vnímat a vytvářet hudební zvuky a rytmy. Máte dobrý sluch, cit pro melodii, umíte hrát na hudební nástroje nebo zpívat a rádi posloucháte hudbu různých žánrů. S dominantní hudební inteligencí se dobře uplatní zpěváci, hudebníci, skladatelé, dirigenti nebo tanečníci.

Tělesně-kinestetická inteligence

Schopnost používat a ovládat vlastní tělo je také důležitou součástí naší inteligence. Pokud je u vás tělesně-kinestetická inteligence vyspělá, máte velmi dobré motorické schopnosti a kordinaci, dokážete se rychle naučit nové pohyby, rádi sportujete, tančíte nebo pracujete rukama. Možná jste tanečníci, profesionální sportovci, herci, řemeslníci nebo chirurgové.

Tanec vyžaduje pohybové nadání
Tanec vyžaduje pohybové nadání – Zdroj: Shutterstock.com

Interpersonální inteligence

Tento typ inteligence představuje schopnost rozumět druhým a komunikovat s nimi. Lidé s touto inteligencí mají dobré sociální a emoční schopnosti, dokážou si vytvořit dobré vztahy s různými lidmi, jsou empatičtí a umí efektivně spolupracovat v týmu. Jsou to často psychologové, sociální pracovníci, učitelé nebo manažeři.

Intrapersonální inteligence

V tomto případě se jedná o schopnost rozumět a ovládat vlastní mysl a emoce. Lidé s touto inteligencí mají dobré sebeuvědomění a sebereflexi, dokážou si stanovit osobní cíle a plány, řešit vnitřní konflikty a stres a rádi se učí novým věcem. Nejčastěji to jsou filozofové, spisovatelé, umělci, terapeuti ale i úspěšní podnikatelé.

Přírodní inteligence

Přírodní inteligencí se myslí schopnost vnímat a porozumět přirozeným přírodním jevům. Lidé s touto inteligencí mají vyvinutý smysl pro ekologii a životní prostředí, dokážou rozpoznat různé druhy rostlin a zvířat, zajímají se o geologii nebo astronomii a rádi tráví čas venku. Patří mezi ně biologové, botanici, zoologové, ekologové, zemědělci, veterináři nebo astronomové.

Soužití s přírodou
Soužití s přírodou – Zdroj: Shutterstock.com

Existenciální inteligence

Tento typ inteligence znamená schopnost klást a zodpovídat si otázky o smyslu a účelu života. Je to polemizování nad otázkami proč a jak. Pokud je u vás tato inteligence rozvinutá, zajímáte se o metafyziku, rádi filozofujete, máte znalosti o náboženství nebo umění. Mohou z vás být dobří filozofové, teologové, umělci nebo aktivisté.

 

Zdroj:

https://m.erbani.cz/9-typu-inteligence-a-pravda-o-tom-jak-ovlivnuji-vas-osud-vite-co-je-vasi-silnou-strankou/

 

 

 

9 druhů inteligence: Která převládá právě u vás?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!