Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Polární záře / foto: shutterstock

Polární záře je neskutečně krásná podívaná

Světelný úkaz na obloze, který upoutá pozornost a při jehož pozorování se nám až tají dech nad tou nádherou. Nejčastěji se dá světelná záře pozorovat kolem polárního kruhu, ale zaznamenáváme nebe ozdobené pestrou škálou barev i u nás v Čechách.

Co je to vlastně polární záře

Polární záře vznikají ve výšce 80 až 500 km nad Zemí. Probíhají ve vysoké atmosféře a jsou provázány se zvýšenou sluneční činností. Jedná se o meteorologický jev a vznik má na svědomí Slunce a erupce na jeho povrchu s výronem koronární hmoty. Zjednodušeně řečeno, Slunce při erupci uvolní plazmový oblak plný elektricky nabitými částicemi. Po vstupu tohoto oblaku do zemské vysoké atmosféry, kde vznikne takzvaný slunečný vítr, dojde k uvolnění energie ve formě fotonů a viditelné hře světel na obloze.

Polární záře
Polární záře – Zdroj: Shutterstock.com

Kde můžeme pozorovat polární záři

Nejčastěji se čarovně krásná světelná podívaná zjevuje na obloze v blízkosti zemských magnetických pólů. Aljaška, Grónsko, Švédsko, Arktida, nebo Antarktida se pyšní častějšími výskyty tohoto světelného kouzlení. Tento úkaz ovšem můžeme tu a tam pozorovat i u nás v České republice. Kdy a kam se vypravit na pozorování polární záře, však říci opravdu nelze. Výskyt není striktně vázán na žádnou lokalitu a ani na roční období nebo počasí. Jak rychle a nečekaně se dokáže objevit, tak rychle tento světelný koncert zmizí.

Přináší polární záře nějakou předtuchu nebo poselství?

Ač se k překrásnému světelnému čarování na obloze váže nejedna legenda a odkaz předků, nelze polární záři přisuzovat žádnou konkrétní doložitelnou službu, kterou by lidstvu něco sdělovala. Je ovšem pravdou, že severské kmeny v minulosti považovaly výskyt polární záře za špatné znamení. Za jakousi předzvěst něčeho špatného, co lidstvo čeká.

Těžko říct, proč se obloha občas ukáže v záplavě tančících barev, které člověk pozoruje se zatajeným dechem a doslova hltá krásu nebe. Pokud budete někdy svědky tohoto přírodního úkazu, užijte si tento jedinečný zážitek světelné hry barev.

 

Zdroj:

https://www.astro.cz/na-obloze/slunce/monitor-polarnich-zari.html

Polární záře je neskutečně krásná podívaná

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!