Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spící Sněhurka / foto: shutterstock

Pohádky milujeme, a přesto ty tradiční někomu vadí

V dnešní době se řeší každá maličkost a snadno se zabíhá až do extrémů. Mnoho jednotlivců, ale i organizací brojí dokonce proti pohádkám. Nebo alespoň proti některým pasážím pohádek a označením pohádkových bytostí.

Pohádky, jež provázejí celé generace, najednou prý nejsou vhodné

Bylo, nebylo, takto začíná pohádka, kterou večer čteme dítěti před spaním. Pohádky nás provázejí celými staletími a zná je téměř každý. Jenže s tím, jak se moderní doba ještě více modernizuje, jak nás vede k respektování a podpoře různorodosti, k podpoře feminismu, k podpoře samostatného vývinu dětí a podobným vznešeně zaobaleným, mnohdy až do extrému zahnaným nesmyslům, ozývají se hlasy, že ne všechny pohádky jsou vhodné pro výchovu dětí. Dokonce se objevují názory, že vliv některých pohádek na děti je více než negativní. Jak to, tak najednou? Po X desítek let milované pohádky jsou najednou špatné.

Zachovají si klasické pohádky svoji původní podobu?
Zachovají si klasické pohádky svoji původní podobu? – Zdroj: Shutterstock.com

Co například na pohádkách vadí?

Ženy čekají na záchranu od mužů. To je první, na co narazíme při otázce - co vlastně na pohádkách může vadit? Hlavní hrdinky jsou zachráněné a musejí se vdát. Proč nemůžou být zachráněné a jít třeba studovat? Jistě mnohým u této představy konce pohádky o Šípkové Růžence přeběhne po tváři pobavený úsměv. Jenže mnoho lidí klasický konec pohádky o spící princezně vyloženě vytáčí. Sněhurka a sedm trpaslíků je pohádka, kde již samotný název je dle nového vnímání nevhodný, nebo dokonce urážlivý. Podle nové doby by byl vhodný název Sněhurka a sedm malých mužů, a to ještě jen s dávkou velké tolerance.

Dál prý na pohádkách vadí, že postavy jsou heterosexuální, většinou bílé rasy, záporné postavy jsou vyobrazené jako ošklivé, v některých pohádkách je málo poučení, v některých je něco nemožné, proto nevhodné.

Bude pohádková princezna dál čekat na svého prince?
Bude pohádková princezna dál čekat na svého prince? – Zdroj: Shutterstock.com

Pohádky milujeme a číst je dětem budeme dál

To, že se brojí proti některým pohádkám a že se k tomu velmi ochotně přiklánějí některé feministické celebrity, je sice zajímavé, ale na druhou stranu je potřeba udržet si v hlavě zdravý rozum. Pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků jistě menšinu s malým vzrůstem neuráží. Princezny chceme mít zachráněné a šťastné v náručí prince a ne na živnostenském úřadě se žádostí o možnost podnikání. Šípková Růženka skutečně nemusí dát dopředu povolení princi k tomu, aby ji políbil. Jak bylo již řečeno, modernizace ano, ale se zdravým rozumem a tam, kde je to nutné, pohádky nám neberte.

 

Zdroje:

https://www.kurzy.cz/zpravy/470582-slavne-herecky-zakazuji-detem-pohadky-spici-zena-se-neliba/

https://www.flowee.cz/civilizace/5143-rozpoznejte-genderove-stereotypy-v-disneyho-pohadkach

 

 

 

Pohádky milujeme, a přesto ty tradiční někomu vadí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!