Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podvodný inzerát / foto: shutterstock

Pozor na podvodné odpovědi na váš prodejní inzerát

Většina inzerentů se s podvodnou odpovědí na prodejní inzerát již setkala.

Vystavíte si inzerát například na Marketplace, Bazoši nebo jiném k tomu určeném serveru s tím, že chcete danou věc prodat. Ozve se zájemce, že je zdaleka a že máte danou věc odeslat přes zásilkovnu, balíkovnu a podobně. To je v pořádku. Ne ovšem, pokud kupující chce, abyste zaslali poplatek nebo nahlásili své přístupy k bankovnictví. Chce to obezřetnost.

Pozor na soukromé údaje
Pozor na soukromé údaje – Zdroj: Shutterstock.com

Podvodníci vymýšlejí stále nové a nové triky

Dobrý den, mám zájem o Vámi nabízenou položku. Je možné zaslat přes balíkovnu? Takto většinou začíná reakce na váš inzerát při prodeji. Odepíšete, že ano a pak to začne. Jsem zdaleka, a tak prosím o zaslání přes balíkovnu. Nemusíte balit a o nic se nestaráte, jen zadejte přístup k bankovnictví, aby Vám mohly být vyplaceny Vaše peníze. Nebo zašlete poplatek ve výši 97 Kč, zaměstnanec balíkovny si pro zboží přijede.

Ač to může znít sebe víc důvěryhodněji, mějte se na pozoru. Pokud je zboží prodáváno například přes Marketplace a na inzerát vám odpoví zprávou profil, který je čerstvě založený, bez fotografie nebo bez jakékoliv historie, zbystřete!

Podvodníci se neštítí ničeho a je jich stále více

Pokud na takto podezřelou odpověď u svého inzerátu budete reagovat dle vypsaných instrukcí, koledujete si přinejmenším o to, že přijdete o požadovaný poplatek. Mnohdy se ale vystavujete většímu nebezpečí, například tomu, že vám tento podvodný profil takzvaně vyluxuje účet. Zadáním přístupu do bankovnictví dáte podvodníkům prakticky nejjednodušší způsob, jak se mohou dostat k vašim financím.

Podvodníci to zkoušeli i přes Českou poštu
Podvodníci to zkoušeli i přes Českou poštu – Zdroj: email Evy Mizerové/se souhlasem Evy Mizerové

Nevypínejte zdravý rozum

Jak již bylo řečeno, ve světe internetové inzerce to chce obezřetnost a opatrnost. Jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj. Chce si to ověřit profil zájemce o vámi inzerovanou položku, prozkoumat jeho historii na sociální síti a určitě dál nereagovat na zprávy, pokud vám napíše, že máte zaslat poplatek za to, že obdržíte peníze za vámi prodávané zboží. Rovněž nikdy nikomu nesdělujte své přístupy k bankovnictví. To je jasný podvod. Takový profil ideálně okamžitě nahlaste jako podvodný.

 

Zdroj:

https://www.avizo.cz/blog/pozor-na-podvodne-nabidky-ze-zahranici/#:~:text=U%20spamu%20v%20odpov%C4%9Bd%C3%ADch%20na%20inzer%C3%A1t%20to%20funguje,citliv%C3%A9%20%C3%BAdaje%20%28zejm%C3%A9na%20%C3%BAdaje%20o%20va%C5%A1%C3%AD%20platebn%C3%AD%20kart%C4%9B%29.

 

 

Pozor na podvodné odpovědi na váš prodejní inzerát

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!