Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nezdravé potraviny / foto: shutterstock

Potravinářská barviva jsou u dětí spojována s hyperaktivitou, trávicími obtížemi či vyrážkami

Potravinářská barviva jsou chemické látky, které byly vyvinuté ke zvýšení atraktivnosti jídla. Není proto divu, že jejich největšími konzumenty jsou děti, které zkrátka milují, když jim talíř hraje všemi barvami.

Syntetická barviva z dehtu a ropy

K barvení potravin se používají tři základní skupiny barviv – přírodní, syntetická identická s přírodními a čistě syntetická. Poslední skupina je přitom nejrozšířenější. Přírodní barviva jsou totiž o něco dražší a méně stabilní, navíc nevytvoří tak zářivou barvu, a tak se výrobcům nevyplatí po nich sahat. A z čeho se tedy syntetická barviva vyrábí? V naprosté většině z dehtu nebo ropy.

První potravinářská barviva syntetického původu se začala vyrábět v roce 1856. Od té doby jich vznikly stovky – a většina z nich byla záhy zakázána kvůli toxickým účinkům. Všechna umělá barviva, která se dnes používají, prošla klinickými testy na zvířatech a podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin nepředstavují významná zdravotní rizika. Na druhou stranu se seznam schválených barviv v některých zemích liší. O jejich skutečné bezpečnosti se tak vedou spory, a to zejména u dětí.

Uměle nabarvené potraviny
Uměle nabarvené potraviny – Zdroj: Shutterstock.com

Která jsou nejhorší?

Pozor bychom především u dětí měli dát na karmín, červené barvivo, které najdeme pod označením E120, žluť označenou E110 a brilantní modř E133 nebo modrou E124. Všechna tato barviva se spojují s dětskou hyperaktivitou, mohou ale vyvolat i astma, kopřivku, trávicí obtíže nebo otoky. U modrých barviv dokonce existuje podezření, že se jedná o karcinogen. Bohužel se se všemi těmito barvivy setkáme celkem často – jsou součástí cukrovinek, ovocných jogurtů, kompotovaného ovoce, limonád, marcipánu nebo třeba žvýkaček.

Umělá barviva je prospěšné vyřadit z jídelníčku především u hyperaktivních dětí, nicméně i u ostatních není od věci je alespoň omezit. Už jen proto, že je nejčastěji najdeme v nezdravě zpracovaných potravinách, které mají na zdraví další negativní účinky.

 

Zdroje:

(1) https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/potravinova-barviva-jsou-neskodna-nebo-pro-nase-zdravi-nebezpecna/

(2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Žluť_SY

Potravinářská barviva dětem škodí! Jak přesně?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!