Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Disney princezny / foto: Lauren Elisabeth / Shutterstock.com

Proč nová Sněhurka aspiruje na nejkontroverznější Disneyovku?

Sněhurka a sedm trpaslíků v původní verzi z roku 1937 patří nejen mezi deset nejvýdělečnějších snímků všech dob, ale také mezi pohádkové klasiky. I její hraná verze se dost možná zapíše do dějin kinematografie, ovšem už ne tak kladně.

Sněhurka, jejíž pleť není bílá jako padlý sníh

Na „novou“ Sněhurku se objevují rozporuplné reakce od samého oznámení začátku natáčení. Zatímco zlou královnu k radosti fanoušků ztvární populární Gal Gadot, známá z filmu Wonder Woman, další představitelé byli přijati o poznání vlažněji. Nejvíc negativních ohlasů zaznamenává hlavní postava Sněhurky, jejíž roli dostala kolumbijská herečka Rachel Zegler. Fakt, že v jednom z rozhovorů přiznala, že pohádku nikdy neměla moc v oblibě, jí na popularitě nepřidal.

Nová Sněhurka vypadá jinak, než jsme zvyklí
Nová Sněhurka vypadá jinak, než jsme zvyklí – Zdroj: Shutterstock.com

Místo trpaslíků sedm politicky korektních bytostí

Další vášnivou debatu rozpoutal Peter Dinklage, známý herec trpící dwarfismem, který se v podcastu WTF Marka Marona rozohnil nad „zpátečnickým“ a urážlivým ztvárněním sedmi trpaslíků. Aby se tedy studio Disney vyhnulo nařčení ze stereotypizace lidí trpících stejným onemocněním jako Dinklage, rozhodlo, že místo trpaslíků zaujme sedm magických bytostí různého vzrůstu, pohlaví i barvy pleti. Své rozhodnutí ale pod palbou kritiky nakonec změnilo, což je také nejspíš příčinou odložené premiéry. Podle posledních informací budou ale trpaslíci výsledkem CGI.

Na milostný příběh zapomeňme

Změn neujde ani samotný příběh, který podle tvůrců neodpovídá zásadám moderního feminismu. Záchrana princem ani velká láska se konat nebude, v nové Sněhurce půjde především o moc a vládu nad královstvím. Zda to bude krok správným směrem, podobně jako tomu nakonec bylo u snímku Zloba, ukáže čas, už teď se ale záměr mnohým fanouškům nelíbí. Film ještě před jeho vydáním odsoudil třeba David Hand, syn animátora, který se podílel na originální verzi. Doslova řekl, že jeho otec i Walt Disney by se obraceli v hrobě, kdyby o chystané nové verzi věděli.

 

Zdroj:

https://www.insider.com/disney-snow-white-2024-cast-release-date-controversy-2023-8

Proč nová Sněhurka aspiruje na nejkontroverznější Disneyovku?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!