Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Správné skladování zeleniny a ovoce / foto: shutterstock

Jak dostat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitamínů? Pozor si dejte na mytí a skladování

Ovoce a zelenina patří mezi zdroje vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Jenže nesprávnou péčí a zpracováním dochází ke ztrátě. Co dělat pro zachování vitamínů?

Tepelné zpracování je považováno za jeden ze způsobů, při kterém nejvíce dochází ke ztrátě vitamínů a prospěšných látek obsažených v ovoci a zelenině. Avšak obsah vitamínů se snižuje i při nesprávném skladování a mytí.

Správné mytí a čištění ovoce a zeleniny

Ke ztrátě vitamínů a minerálních látek dochází při mytí a zbavení slupky. Slupky, které běžně jíme (hruška, jablko), byste měli dobře očistit a zkonzumovat, neboť právě ve slupce je nejvíce vitamínů. Slupky jsou také zdrojem vlákniny. Na ztrátu vitamínů má vliv i vyluhování. Při něm dochází ke ztrátě především vitamínů rozpustných ve vodě, jedná se o vitamíny skupiny B a C. Z tohoto důvodu byste měli tyto potraviny mýt i se slupkou a nikoli až po nakrájení. Další chybou je příliš vysoká teplota či dlouhá doba máčení. Tímto rovněž dochází jak ke ztrátě vitamínů, ale i minerálních látek a některých bílkovin či sacharidů.

Vitamín C je v ovoci hojně zastoupen
Vitamín C je v ovoci hojně zastoupen – Zdroj: Shutterstock.com

Tipy pro minimalizování ztráty vitamínů

Ovoce a zeleninu myjte společně se slupkou a snažte se o co nejkratší dobu namáčení. Rovněž zmenšete objem vody, ve které ovoce a zeleninu namáčíte. Ovoce a zeleninu nenechávejte příliš dlouhou dobu nakrájenou, ale co nejdříve zkonzumujte. Ideální je rychle zakápnout zálivkou.

Skladování ovoce a zeleniny

Na ztrátu vitamínů má vliv i nesprávné skladování. Na ovoce a zeleninu nepůsobí jen teplo, ale také světlo a vzduch. Působením tepla dochází k rozložení a následnému poškození vitamínů. Na vzduchu mohou vitamíny reagovat s kyslíkem, dochází k tzv. oxidaci a následnému znehodnocení vitamínů. Zeleninu a ovoce skladujte zásadně ve stínu. Tímto můžete zamezit až 30% ztrátě vitamínů v porovnání se skladováním na světle.

Tipy na správné skladování
Tipy na správné skladování – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je to s tepelnou úpravou

Roli hraje teplota, délka i způsob tepelné úpravy. Platí zde pravidlo, že čím vyšší teplota a delší doba, tím více se snižuje obsah vitamínů obsažených v ovoci a zelenině. Při delším vaření se doporučuje nechat zeleninu nakrájenou alespoň na větší kusy. Jde o to, že čím je větší kontaktní plocha s horkou vodou, tím dochází k menší ztrátě vitamínů. Pro uchování vitamínů by mělo dojít k loupání ovoce a zeleniny až po uvaření.

 

Zdroje:

https://www.klubzdravi.cz/a/19_ziskavejte-z-potravy-co-nejvice-vitaminu

https://fitnut.cz/blog/10-tipu-jak-zachovat-v-potravinach-co-nejvice-vitaminu

Jak dostat z ovoce a zeleniny co nejvíce vitamínů? Pozor si dejte na mytí a skladování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!