Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sprosté děcko / foto: shutterstock

Co dělat, když děti nosí ze školky sprostá slovíčka

V první řadě je nejspíš dobré říct, že ať chceme nebo nechceme, ať je školka sebelepší, tak se to prostě stane.

Děti jsou ve věku, kdy chodí do mateřinky jako houby a nasáknou nejen tím dobrým, co je učitelky ve školce učí, ale právě  i nějaké to peprné slovíčko tu pochytí.

Vulgarismy do školky nepatří, ale často se je zde děti naučí

Sprostá slovíčka jdou mnohdy našim drobečkům vyslovit lépe než jakákoliv jiná slova. Jakoby se děti řídily tím, že tohle se neříká, tak to řeknu. Ať chceme nebo ne, některé děti doma od rodičů, z televize nebo jinde pochytí sprosté slovíčko a pak ho použijí, většinou v ten nejméně vhodný okamžik a dost často třeba právě v mateřské škole mezi ostatními dětmi. A děti si to zapamatují. Učitelky samozřejmě, pokud takové slovíčko uslyší, na to zareagují, dětem vysvětlí, že se to neříká, ale tím to končí. Co také jiného mohou udělat, že?

Ve školce se děti setkají i s prvními vulgarismy
Ve školce se děti setkají i s prvními vulgarismy – Zdroj: Shutterstock.com

Jak dětem vysvětlit, že vulgarismy do jejich slovníku nepatří?

Tady je zřejmě každá rada drahá. Nicméně opakování je matka moudrosti, a tak je dobré dětem vštěpovat slušnou mluvu a slovíčka, která se říkat nemají, nepoužívat, a když už je od našich ratolestí slyšíme, upozornit je na to, že takhle se prostě nemluví. Dříve někteří rodiče zavedli tresty v podobě posazení dítka do kouta nebo jiného trestu. Někteří rodiče vyhrožovali vypláchnutím pusinky třeba octem, aby se ošklivé slovíčko vypláchlo. Samozřejmě zůstávalo ve většině případů jen u výhrůžek, ale i tak to bylo na hraně. Dnes, v době pokročilé výchovy s ohledem na psychický vývoj dětí, je to z hlediska legislativy zcela nepřípustné, ale najdou se rodiče, kteří tyto metody stále používají, jen se tím nikde nechlubí.

Děti je potřeba včas a taktně upozornit na nevhodné chování
Děti je potřeba včas a taktně upozornit na nevhodné chování – Zdroj: Shutterstock.com

Nevěřte dětem vše, co říkají, že se děje ve školce, my za to nebudeme věřit všemu, co se děje ve vaší domácnosti

Přesně toto mají některé školky vyvěšené na dveřích do mateřinky a má to své reálné opodstatnění. Učitelky v mateřské škole se podílejí na výchově našich dětí, ale od samotné výchovy dítěte je zde na prvním místě rodič. Je na rodičích, aby si tuto podstatu předškolního vzdělávání uvědomovali. Učitelky samozřejmě mohou reagovat na podněty rodičů, ale i když mají pedagogické vzdělání a jsou tu pro vzdělávání dětí, nejsou všemocné.

Děti učte slušnému chování, nemluvte před nimi tak, jak se nemá, a nebojte se své dítko rozumně pokárat.

 

Zdroj:

https://zena.aktualne.cz/nosi-ze-skolky-sprosta-slova-dela-ostudu-provokuje/r~i:article:702717/

Co dělat, když děti nosí ze školky sprostá slovíčka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!