Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ikigai / foto: shutterstock

Ikigai: Starodávný japonský koncept pro nalezení smyslu života

Víte, jaké je vaše ikigai? Možná jste o tom zatím neslyšeli, ale ikigai je japonský koncept, který znamená něco jako „důvod k životu“ nebo „to, co dává smysl žít“. Podle japonské filozofie stojí za to, si své ikigai definovat.

Ikigai je spojení dvou slov: iki (žít) a gai (hodnota, užitek). Ikigai je tedy to, co nám dává radost, naplnění a smysl v životě. Je to naše osobní cesta, která vyžaduje hlubokou reflexi, zkoumání a experimentování. Ikigai se může měnit v průběhu času podle našich zkušeností, potřeb a okolností. Je to neustálý proces hledání a udržování rovnováhy mezi čtyřmi oblastmi: tím, co milujeme, tím, co umíme, tím, co potřebuje svět a tím, za co nám někdo zaplatí.

Ikigai bychom si mohli představit jako průsečík našich vášní, talentů, poslání a povolání. Není to však jen o práci nebo kariéře. Ikigai se týká celého našeho života a toho, jak ho prožíváme. Pomáhá nám nalézt směr, motivaci a radost v každodenních činnostech. Ikigai nám také pomáhá překonat překážky, stres a krize. Může být zdrojem vitality, odolnosti a štěstí.

Radost z pohybu
Radost z pohybu – Zdroj: Shutterstock.com

Jak najít své ikigai?

Neexistuje jednoduchý recept nebo test, který by nám to řekl. Musíme si položit několik otázek a upřímně na ně odpovědět. Například:

  • Co mě baví dělat? Co mě naplňuje energií?
  • V čem jsem dobrý/á? Jaké jsou mé silné stránky?
  • Jak mohu přispět k lepšímu světu? Jaká je má hodnota pro ostatní?
  • Za co by mi někdo zaplatil? Jak mohu využít své schopnosti k vytváření hodnoty?

Tyto otázky nám pomohou pojmenovat naše vášně, talenty, poslání a povolání. Potom je klíčové najít způsob, jak je propojit do jednoho celku. Můžeme také hledat inspiraci u lidí, kteří již našli své ikigai a sledovat jejich příběhy.

Najděte své ikigai
Najděte své ikigai – Zdroj: Shutterstock.com

Úspěšní lidé, kteří našli své ikigai

Například Marie Kondo je japonská expertka na úklid a autorka bestselleru „Magie úklidu“. Jejím ikigai je pomáhat lidem zbavit se nepotřebných věcí a udržovat si pořádek v domovech i v životě. Miluje úklid a umí ho dobře dělat. Její rady potřebuje spousta lidí a díky tomu za své ikigai dostává peníze i uznání.

Steve Jobs byl americký podnikatel a zakladatel společnosti Apple. Jeho ikigai bylo inovovat technologie a design pro zlepšení lidských schopností a zkušeností. Byl vášnivý v  technologii i umění, měl talent pro podnikání i kreativitu, vytvářel produkty, které změnily svět, a stal se jedním z nejbohatších lidí na planetě.

Ikigai není cíl, ale cesta. Je to způsob života, který nám umožňuje prožít každý den s radostí, smyslem a naplněním.

A co vy, tušíte, co by mohlo být právě vaše ikigai?

 

Zdroj:

https://ikigai.cz/o-ikigai/

 

Ikigai: Starodávný japonský koncept pro nalezení smyslu života

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!