Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Banán / foto: shutterstock

Co jíst před spaním? Vhodný je oves, banán nebo mléko

Některé potraviny obsahují látky, které pomáhají uvolnit tělo a usnadnit usínání. Pokud tedy máte problémy se spánkem, možná byste měli zvážit, co jíte před spaním. Některé potraviny totiž mohou podpořit kvalitu spánku.

Banány prohlubují relaxaci

Banány jsou bohaté na draslík, hořčík a tryptofan. Draslík a hořčík pomáhají relaxovat svaly a nervy, zatímco tryptofan je aminokyselina, která se v těle přeměňuje na serotonin a melatonin. Serotonin je neurotransmiter, který podporuje náladu a klid a melatonin je hormon, který reguluje spánkový cyklus. Dát si banán před spaním je tedy rozhodně dobrý nápad a výhodou je, že to vůbec není pracné.

Banány pro relaxační atmosféru
Banány pro relaxační atmosféru – Zdroj: Shutterstock.com

Mléko doporučovaly už i naše babičky

Mléko je klasický nápoj před spaním, který má své opodstatnění. Mléko totiž obsahuje vápník, který pomáhá uvolnit svaly a nervy, a také již zmíněný tryptofan. Navíc k tomu všemu mléko ještě obsahuje kasein, bílkovinu, která se pomalu tráví a dodává tělu esenciální aminokyseliny během noci. Zde vidíte, že babičky se v názoru na mléko rozhodně nemýlily.

Ovesné vločky nejen ke snídani

Oves je dalším výborným zdrojem tryptofanu a současně také obsahuje komplexní sacharidy, vlákninu a vitamín B6. Komplexní sacharidy dodávají tělu energii a stabilizují hladinu cukru v krvi, vláknina napomáhá trávení a vitamín B6 podporuje produkci serotoninu. Tento skvělý koktejl látek rozhodně usnadňuje usínání, protože ve vás navodí pocit klidu a pohody.

Ovesná kaše jako skvělá večeře
Ovesná kaše jako skvělá večeře – Zdroj: Shutterstock.com

Ořechy zkvalitňují nejen paměť, ale i spánek

Ořechy jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků, bílkovin a minerálů. Před spaním jsou dobré mandle, vlašské ořechy, pistácie a kešu. Mandle jsou plné hořčíku a tryptofanu, vlašské ořechy obsahují melatonin a omega-3 mastné kyseliny, pistácie jsou bohaté na vitamín B6 a ořechy kešu představují dobrý zdroj zinku. Tyto všechny látky pomáhají uvolnit tělo a podpořit spánkovou kvalitu.

 

Zdroj:

https://www.vitalia.cz/clanky/je-opravdu-nejzdravejsi-veceret-tri-hodiny-pred-spanim-zalezi-na-okolnostech/

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/potraviny-pro-lepsi-spanek.A130807_145151_zdravi_pet

 

Co jíst před spaním? Vhodný je oves, banán nebo mléko

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!