Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Výběr programů v TV / foto: shutterstock

Sociální experimenty v podobě reality show již netáhnou

Když se několik let zpátky objevily na televizních obrazovkách reality show jako například Big Brother, Vyvolení, Výměna manželek a další, sledovanost byla poměrně vysoká, dnes ale většinou diváci dávají přednost jiným pořadům.

Reality show jako sociální experiment

Jmenované a další reality show jsou postaveny na principu sociálního experimentu. Sestaví se skupina lidí, pokud možno co nejvíce rozdílných, a uzavřou se do nevelkého uzavřeného prostoru. Psychika lidí potom dokáže neskutečné divy.

A právě o tom tyto sociální experimenty jsou. Vyprovokovat lidi bez zjevného vnějšího přičinění k tomu, aby se projevili ve své jakési duševní nahotě. Odhalí se tak povahové rysy, které kolikrát vycházejí najevo až v případě, že se osoba dostane do psychického diskomfortu.

Z poklidné a málomluvné ženy se může po čase stát náladová hysterka, muž, který po příchodu do skupiny působil jako suverén plný vtipu, zase pro změnu může po čase připomínat chodící stín, který se s nikým nebude ani bavit.

O výměnu názorů nebývá v reality show nouze
O výměnu názorů nebývá v reality show nouze – Zdroj: Shutterstock.com

Proč se během účasti v reality show mění charaktery a chování lidí? 

Berme to tak, že člověk, i když je hodně přizpůsobivý, je zvyklý na určitý životní standard. Pokud ho z důvěrně známého prostředí nebo ze sociálního zázemí, v němž se pohybuje, vytrhneme, spojíme ho s lidmi charakterově rozdílnými a odloučíme ho od jeho blízkých, vznikne po určité době psychické napětí, které buď změní charakter daného člověka, nebo takzvaně bouchne. Emočně nestabilní jedinci jsou na tom o poznání v těchto experimentech hůře a diskomfort dané situace nesou velmi špatně. Přesně na takovýchto jedincích jsou většinou tyto reality show postaveny. Divák chce přeci akci. Chce, aby podívaná byla zajímavá, napínavá, plná zvratů. Show, kde měsíc a déle žije skupinka lidí, kde se nikdo nehádá, lidé na sebe jsou milí a vycházejí spolu na jedničku, by byla nuda.

Alkohol často odbourával zábrany mezi soutěžícími
Alkohol často odbourával zábrany mezi soutěžícími – Zdroj: Shutterstock.com

Proč tento druh televizní zábavy již není tak populární?

Odpověď je zcela jednoduchá, diváka začnou pořady postavené na stejném principu po čase nudit. Televizní stanice navíc mají tu vlastnost, že se snaží přijít s podobným programovým zaměřením jako konkurence. V podstatě se tak stane, že televizní vysílání napříč televizními stanicemi je v poměrně jednotném časovém úseku zahlceno pořady na podobném principu. Divák má rád pestrobarevnost vysílání a sledování podobných pořadů ho zkrátka přestane bavit.

 

Zdroj:

Autorský článek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Reality_show

Sociální experimenty v podobě reality show již netáhnou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!