Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Běhání v zimě / foto: shutterstock

Indiánský běh je ideální formou pohybu pro začátečníky

Jak se dostat jednoduše do formy? Vyzkoušejte indiánský běh, který spočívá ve střídání lehkého klusu a svižné chůze. Tento způsob pohybu je vhodný pro začátečníky i pokročilé běžce, kteří chtějí zlepšit svou kondici.

Indiánský běh je zábavný a nenudný způsob pohybu, který lze provozovat kdekoliv a kdykoliv. Lze si hrát s tempem, délkou a intenzitou střídání klusu a chůze podle vlastních preferencí a cílů. Je to ideální forma pohybu pro začátečníky, kteří chtějí začít běhat s lehkostí, ale i pro pokročilé běžce, kteří chtějí zpestřit svůj trénink nebo si dát den volna. Vyzkoušejte indiánský běh a objevte jeho benefity pro vaše tělo i mysl.

Společný běh
Společný běh – Zdroj: Shutterstock.com

Naučí vás pracovat s vlastní energií

Během indiánského běhu pracujete s vlastní energií a učíte se ji šetřit. Během klusu totiž dochází k vyšší spotřebě kyslíku a glykogenu, které se doplňují během chůze. Tím se zvyšuje vaše aerobní kapacita a vytrvalost. Indiánský běh je tedy ideální v případě, že chcete začít s během, ale zatím nemáte formu a výdrž.

Podporuje imunitu a zlepšuje náladu

Indiánský běh posiluje imunitní systém a odolnost vůči infekcím. Zároveň spaluje kalorie a tuky, což pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost a snižuje riziko civilizačních chorob. Navíc vám pomůže nejen zhubnout, ale také se uvolnit. Uvolňuje totiž endorfiny, hormony štěstí, které zlepšují náladu, snižují stres a úzkost a podporují spánek.

Příval pozitivní energie po sportu
Příval pozitivní energie po sportu – Zdroj: Shutterstock.com

Jak začít s indiánským během?

Nejdříve je potřeba se dobře protáhnout a zahřát svaly rychlou chůzí po dobu 5 až 10 minut. Poté se může začít střídat klus s chůzí v poměru 1:1 nebo 1:2 (např. 1 minuta klusu, 2 minuty chůze). Celková doba tréninku by měla být asi 30 minut. Postupně se může prodlužovat doba klusu a zkracovat doba chůze, dokud se nedosáhne souvislého běhu po dobu 20 minut nebo více. Důležité je poslouchat své tělo, dýchat pravidelně a nepřetěžovat se. Po skončení tréninku je vhodné se znovu protáhnout a doplnit tekutiny.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Indiánský_běh

https://www.behat.cz/indiansky-beh

 

 

Indiánský běh je ideální formou pohybu pro začátečníky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!