Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spokojené stáří / foto: shutterstock

Důchod? Toho já se nedožiju, říká většina lidí

V rámci penzijní reformy nám ministerstvo práce a sociálních věcí věkovou hranici pro odchod do důchodu neustále zvyšuje.

Lidé protestují, což pochopitelně vyjde na prázdno, ale k odpůrcům se přidalo i ministerstvo zdravotnictví a přidává se na stranu těch, kteří na věkovou hranici důchodu vymýšlejí vtípky.

Na věkovou hranici odchodu do důchodu se už vymýšlejí vtipy

Český národ je národ kreativní a i ze zpráv, které nejsou pozitivní, nebo spíše řečeno jsou k naštvání, umí udělat vtípek. Konkrétně na věk, kdy budeme moci do důchodu, se jich dá posbírat neskutečné množství. Samozřejmě se v těchto případech jedná o černý humor, ale nelze říci, že některé anekdoty nebo kreslené vtipy nejsou minimálně k pousmání.

Aktivní starší muž se ještě do důchodu nechystá
Aktivní starší muž se ještě do důchodu nechystá – Zdroj: Shutterstock.com

Vtipy na důchod jsou vtipné, věková hranice bohužel vtipná není

Kreslená anekdota, kde zdravotní sestřička krmí vetchého stařečka kašovitou stravou s textem: Tak ještě jednu lžíci, pak vám vyměním plenu a můžete mazat na šichtu, je skutečně již morbidní humor, nicméně, není zcela mimo mísu, jak se říká. Jde o to, že tyto vtípky poukazují na absurditu věkové hranice pro důchod s ohledem na zdravotní způsobilost vykonávat povolání, které vyžaduje fyzickou zdatnost, vytrvalost, koncentraci, perfektní zrak, a takto můžeme pokračovat. Představa toho, jak pokrývač, který celý život leze po střechách a vynakládá poměrně velkou fyzickou námahu, bude v téměř sedmdesáti letech dennodenně po žebříku šplhat na střechu několikapatrového domu, je absurdní. Jistě, člověk může změnit profesi tak, aby jeho fyzička na pracovní výkon stačila, ale ono z pokrývače uděláte po šedesátce třeba ,,ajťáka“ těžko. Tím se rozhodně nechceme nikoho dotknout a dehonestovat schopnosti lidí vykonávajících fyzicky namáhavou práci. Naopak, právě lidé s namáhavým, fyzicky náročným zaměstnáním, budou na tom, co se týče dosažení věkové hranice pro důchod, nejhůře.

Stavba domu je spíš pro mladší ročníky
Stavba domu je spíš pro mladší ročníky – Zdroj: Shutterstock.com

Je vláda připravená na to, že lidé své zaměstnání fyzicky do důchodu nezvládnou?

Jsou profese, kde se věková hranice odchodu do důchodu sníží, ale dotkne se to skutečně všech profesí, kde je to nutné? Hasiči, policisté, záchranáři, u těch vláda se sníženou věkovou hranicí pro důchod počítá, ale co třeba pečovatelky v domovech důchodců, zedníci, tesaři, pokrývači, tedy profese, kde je dřina na denním pořádku?

Prozatím nám věk, kdy si budeme moci užívat zaslouženě důchod nehezky stoupá, a kam až se jeho výše dostane, je otázkou. Takže úsměvné postesknutí si ,,Já se toho důchodu stejně nedožiju“ dostává bohužel hlubší podtext.

 

Zdroj:

https://www.e15.cz/kalkulacka-vypocet-duchodu

Důchod? Toho já se nedožiju, říká většina lidí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!